Škody odstraněny, Tutanchamon se v plné kráse vrátil do muzea

Egypťané vrátili do Káhirského muzea slavnou pohřební masku z hrobky faraona Tutanchamona, která musela být zrestaurována. Loni v srpnu se z masky během neopatrného čištění odlomily vousy a pracovníci muzea je narychlo přilepili nevhodnou epoxidovou pryskyřicí, která na památce zanechala viditelnou stopu. Letos v říjnu se proto do druhé opravy pustili egyptští a němečtí odborníci.

Nezdařená oprava Tutanchamonovy masky
Zdroj: www.egyptianstreets.com

Jeden z provinilců uvedl, že vousy z masky spolu se svými kolegy odstranil záměrně, protože se uvolňovaly. Vedení muzea jim prý ale nakázalo památku okamžitě opravit, proto sáhli po nevhodné epoxidové pryskyřici. Ta ovšem na masce nechala viditelnou stopu.

Když se ji snažili pracovníci muzea narychlo odstranit, napáchali další škody, protože masku poškrábali špachtlí.

Zprávy o nepovedené opravě vyvolaly bouřlivé reakce laické i odborné veřejnosti. Vedení káhirského muzea i ministerstvo pro starověké památky proto okamžitě slíbily náležitou opravu.

Tutanchamon vládl zřejmě v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem. Zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Jeho hrobku našel v roce 1922 téměř neporušenou Brit Howard Carter.

Tutanchamonova maska patří k nejslavnějším exponátům muzea v Káhiře. To bylo na náměstí Tahrír v centru Káhiry otevřeno v roce 1902 a skrývá se v něm 107 sálů se 160 000 artefakty pocházejícími z období 5000 let. 

Vydáno pod