Muž, který poslal Babišovi dopis s jedem, půjde do vězení

Slovinský soud poslal na 15 měsíců za mříže Itala slovinského původu, který loni poslal otrávený dopis ministrovi financí Andreji Babišovi. Obvinění z terorismu soud neuznal. Prokuratura, která požadovala sedmiletý trest, se chce proti verdiktu odvolat. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Pětadvacetiletý student Ivan Cernic byl odsouzen za výrobu a šíření zakázaných látek a padělání dokumentů. Soudkyně Meri Mikačová však odmítla uznat obvinění z terorismu. Podle ní neexistují důkazy o přímé vazbě mezi Cernicem a skupinou, která se pomocí vyděračské hrozby pokoušela od české vlády získat desítky milionů korun.

Dopis, který obsahoval jed a byl určený Babišovi, přišel na české ministerstvo financí loni v listopadu. Ministr financí tehdy uvedl, že zásilka byla odeslána ze Slovinska. Řekl také, že může jít o pokus o pomstu někoho z obchodních kruhů, s nímž měl v minulosti problémy.

Slovinská policie Černiče odhalila a zatkla loni těsně před Vánoci. Česká policie poté uvedla, že kvůli zveřejnění informace o zatčení se už nepodaří vypátrat objednavatele.

Cernic žil v italském pohraničním městě Gorizia, na poštu vyjížděl na druhou stranu hranice do slovinské Nové Gorice. Tam ho policie zadržela při pokusu poslat další zásilku, píše MfD. Přístup k jedovatým látkám měl Cernic díky svému studiu veteriny. Cernic podle deníku sympatizoval s bosensko-srbskými nacionalisty a mezi jeho výstřední koníčky patřily horské pochody v německé vojenské uniformě.