Clintonová už ví, jak zatočit s terorismem: Představila strategii

Bližší spolupráce s internetovými společnostmi, přísnější zákony na kontrolu zbraní a striktnější vízový režim. To jsou hlavní body strategie pro boj s domácím terorismem, kterou představila demokratická kandidátka na úřad prezidenta USA Hillary Clintonová. V projevu na univerzitě v Minneapolis mimo jiné varovala, že se Američané musí připravit na vyšší počet teroristických útoků na území USA a řekla, že úřady musejí aktivněji přistupovat k hrozbě, že tyto útoky spáchají lidé, kteří prošli výcvikem v zahraničí.

Otázka terorismu se stala jedním z hlavních témat americké předvolební kampaně zejména po útoku v kalifornském San Bernardinu, kde radikalizovaní muslimští manželé začátkem prosince postříleli 14 lidí.

Podle bývalé ministryně zahraničí by se nyní Spojené státy měly zaměřit na to, aby dokázaly zmařit pokusy radikálů verbovat prostřednictvím internetu další bojovníky. Pomoci by v tom prý mohla i spolupráce s technologickými firmami, které by dokázaly potenciálně nebezpečné jedince identifikovat na sociálních sítích. Jako stejně důležité vidí Clintonová i to, aby radikálové nedokázali tak snadno vycestovat a získat výcvik. Pro lidi, kteří strávili nějaký čas v zemích, kde operuje hnutí Islámský stát nebo jiné teroristické organizace, by pak mělo být mnohem těžší získat víza.

Hillary Clintonová představila v Minneapolis svou strategii boje proti terorismu
Zdroj: Craig Lassig/Reuters