Žáci z Los Angeles jdou zase do školy, pumový útok se nekonal

Americká FBI dospěla k závěru, že hrozba, kvůli níž zůstala v úterý zavřená tisícovka škol v oblasti Los Angeles, nebyla důvěryhodná. Úřady kvůli ní prohledaly na 1500 školních budov a pozemků, nic podezřelého ale neobjevily. Školy proto ve středu budou opět normálně vyučovat.

Anonymní e-mailovou hrozbu, v níž její autor psal o útoku za pomoci výbušnin a střelných zbraní, obdržely losangeleské školské úřady. Vyhodnotily ji jako věrohodnou a rozhodly se její reálnost prověřit. Uzavřely přitom více než 1000 veřejných škol v širší oblasti druhého největšího amerického města. Celkem tato vzdělávací zařízení navštěvuje na 640 tisíc žáků a studentů.

Zcela opačný přístup k obdobné výhrůžce zvolily v úterý úřady v New Yorku, kde navzdory hrozbě zůstaly školy otevřené. Tamní policie pak kritizovala postup Los Angeles s tím, že jeho reakce byla vzhledem k povaze výhružky přehnaná.

„Na té výhrůžce nebylo nic uvěřitelného. Zněla velmi neohrabaně,“ prohlásil starosta New Yorku Bill de Blasio. Podle některých komentářů v New Yorku je chybou v takových případech uzavírat školy, protože to jen autorům podobných hrozeb ukazuje, že se jim daří vyvolávat strach. Do Los Angeles pravděpodobně doputovala z počítače s IP adresou registrovanou v německém Frankfurtu zcela totožná hrozba. Zástupce školské správy Ramon Cortines odpovědný za bezpečnost škol se ale rozhodl preventivně školská zařízení uzavřít. „Nehodláme riskovat život ani jednoho školáka,“ reagoval na kritiku z New Yorku.

V Los Angeles se znovu otevřou školy (zdroj: ČT24)

Rozdíl v přístupu obou velkoměst vidí komentáře v tom, že Kalifornie se dosud vzpamatovává z teroristického útoku v San Bernardinu, kde před dvěma týdny manželská dvojice inspirovaná radikálním islámem zavraždila 14 lidí a dalších 21 zranila. San Bernardino je asi hodinu cesty od Los Angeles. Atentát ukázal, že útoky nemusejí být vedeny zvenčí, jak tomu bylo při atentátech 11. září 2001, ale i zevnitř.