Odpadky jako neobvyklý stavební materiál: Snižují náklady a baví zedníky

Obrovské skládky odpadků na předměstích Káhiry nejsou útočištěm pouze pro hlodavce, ale stále častěji se u nich usazují i lidé. Čtyřicetiletý Timur Al-Hadídí ale povýšil živoření v odpadu na promyšlenou recyklaci, která může být inspirativní i pro další země.

Místo umyvadla kolo od traktoru, ve zdech láhve od minerálky. Dvoupokojový domek na předměstí Káhiry je postaven výhradně z recyklovaných materiálů, i tak ale nabízí plnohodnotné bydlení.

„Hledám různé materiály, například rozbité kusy cementu nebo jiný odpad ze staveb. Používám i dřevo, plastové láhve a pneumatiky,“ vypráví Timur.

Horizont ČT24: Dům z odpadků (zdroj: ČT24)

Nápad na netradiční bydlení dostal před čtyřmi lety, když si chtěl koupit byt v centru Káhiry. Ceny se mu ale zdály příliš vysoké, navíc toužil po zahradě. Pak objevil levný pozemek na předměstí. Stále měl ale jeden problém: drahé stavební materiály. „Nakonec jsem našel zedníky, kteří dokázali postavit dům téměř z čehokoliv,“ říká Timur.

Dům z odpadků
Zdroj: ČT24

Náčrt si udělal Timur sám. Materiál na stavbu posbíral v okolí. Hlavně na nedaleké skládce. Jen na stěny použil tři tisícovky láhví. Zedníky navíc neobvyklá práce baví a účtují si nižší cenu. „Když jste hodně kreativní, můžete s těmito materiály vytvořit kus umění,“ ujišťuje jeden ze zedníků.

Timurovi se nápad natolik osvědčil, že začal stavět další, mnohem větší dům. Kromě tří ložnic v něm bude řada podzemních místností propojených chodbami. Chybět nebude ani bazén nebo kino. A to vše za mnohem nižší cenu, než garsonka v centru města, kterou měl původně v plánu koupit.