PODÍVEJTE SE: Britové draží věci patřící Železné Thatcherové

Aukční síň Christie's nabízí pohled do nitra „Železné lady“ Margaret Thatcherové. Do aukce půjde hned 150 předmětů spojených s britskou expremiérkou – oblečení, šperky, dekorace, ale i nábytek z jejího domu.

Nejcennějším předmětem je pravděpodobně perlový náhrdelník s vyvolávací cenou 180 tisíc dolarů. Do dražby jde i kabát proti dešti, který na sobě měla Thatcherová v září 1986, když se na německé základně projela v tanku. „Cena je odhadnuta na 20 tisíc dolarů, ale jako u jiných kusů se očekává, že bude podstatně vyšší,“ uvedl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Dražit se bude rovněž takzvaný premiérský „dispatch box“, tradiční červený kufřík. „V Británii je to symbol vládní moci, který mají všichni ministři a nosí v něm tajné dokumenty, pokud je chtějí doma prostudovat. Jeho skutečná hodnota ale nebude tak vysoká. Thatcherová totiž měla za svou 11,5letou premiérskou kariéru těchto kufříků několik,“ poznamenal Kytka.

Celkem 200 předmětů se draží už dva týdny na internetu, nyní přibyde dalších 150 kusů, které se mají dražit přímo v aukční síni. Vyvolávací cena všech 350 předmětů je zhruba půl milionu dolarů, informoval Kytka.

Přátelé expremiérky se bouří: Osobní věci by měly zůstat v Británii

Většinu předmětů nyní vlastní dcera Margaret Thatcherové Carol. „Do dražby jde také několik osobních věcí, darů, což vyvolalo v Británii nevoli u přátel Margaret Thatcherové i jejího syna Marka. Psalo se dokonce o tom, že spolu dvojčata nemluví, protože Mark Thatcher, který byl vždy tím zlobivým dítětem, to nese velice těžce,“ konstatoval Kytka.

Draží se mimo jiné osobní dopisy, ale i soška orla, jehož dostala Thatcherová od amerického prezidenta Ronalda Reagana. „Vyvolávací cena je 7700 dolarů. Všichni v Británii se obávají, že bude vydražena do zahraničí, třeba do Spojených států nebo na Blízký východ,“ poznamenal Kytka.

Thatcherová se stala ikonou evropských konzervativců

Thatcherová proslula tvrdou a neústupnou reformní politikou, jež jí vynesla přízvisko „Železná lady“. Británii také pomohla vrátit mezinárodní prestiž velmoci. S konzervativci vyhrála třikrát volby, což se nikomu před ní nepovedlo.

Druhý mandát získala díky vyhrané válce o Falklandy, třetí jí zajistil ekonomický rozmach země. V té době Thatcherová též na mezinárodní scéně výrazně přispěla k pádu železné opony. Zemřela 8. dubna 2013 ve věku 87 let.