Demonstraci v Diyarbakiru rozehnala policie: Nejméně dva mrtví

Nejméně dva mrtvé a dva zraněné si vyžádal zásah turecké policie proti několikatisícové demonstraci, jejíž účastníci v převážně kurdském Diyarbakiru na jihovýchodě země protestovali proti vládou nařízenému zákazu vycházení. Pořádkové síly použily vodní děla a slzný plyn.

Zákaz vycházení platí kvůli bojům turecké armády s bojovníky ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) téměř dva týdny. Nejvíce zasaženou čtvrť Sur kvůli tomu opustilo na 10 tisíc lidí.

Demonstrace se zúčastnilo na pět tisíc lidí, svolala ji prokurdská Lidová demokratická strana (HDP). Vláda tvrdí, že demonstrace byla nepovolená. Protestující útočili na policisty kameny. Policie zabila dva mladíky ve věku 21 a 25 let za nevyjasněných okolností.

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami jsou v posledních týdnech v Turecku téměř na denním pořádku. Proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku zkrachoval v červenci. O život od té doby přišlo asi 150 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců PKK.

Právě v Diyarbakiru dochází k ostrým střetům velmi často, proto vláda ve čtvrti Sur vyhlásila zákaz vycházení. Na místě nyní nefunguje voda, ani dodávky elektřiny, tenčí se i zásoby potravin.