Svět na Ukrajinu trochu zapomněl, střely a miny tam ale pořád zabíjejí

Bezmála zapomenutý konflikt na východní Ukrajině ještě neskončil, i když se pozornost světových médií upřela jinam. Občas zaznívá střelba na zničeném doněckém letišti, které se stalo symbolem zdejšího boje. Necelé tři miliony lidí žijících na Donbasu trpí nedostatkem lékařské péče, elektřiny i bezpečí. I mimo bojovou zónu zabíjejí miny a nevybuchlé střelivo. Zima děsí obyvatele, kteří nemají na opravu válkou zničených domů. Nefunguje doprava a naděje se tu stává zapomenutým slovem.

Život na východě země ovládaném proruskými rebely nikdy nebyl snadný, teď je ale těžší o to, že tu lidé nedostávají důchody ani sociální dávky. Kontakt s Kyjevem je totiž velice složitý. V regionu je těžké domoci se práva, vládnou tu ozbrojenci a jejich pravidla diktovaná kulomety. Lidé si obstarávají obživu, jak jen dovedou.

„Chodím k doněckému letišti sbírat kovový šrot. Nevím, kdy mi dají výplatu. Musím nějak přežít, než mi pošlou výplatu. Musím tam chodit, i když občas střílejí,“ popisuje místní obyvatel Sergej Jermolenko. Ani zemědělci to v kraji nikdy neměli snadné, teď jim i jejich zvířatům komplikují život ještě miny a střelivo, které tu po sobě zanechali rebelové i vládní vojáci.

„Je tu tolik min a dobytek se musí někde pást. Je to vždycky nebezpečné, ale copak máme na výběr? Musíme něco dělat. Nechodím ale na pole, pracuju buď na dvoře, v zahradě nebo jdu posekat louku,“ říká zemědělec Nikolaj Semko. „Naše brambory jsou letos velmi malé, vařím je vnučce. Nemáme tuk, máslo ani olej. Dokonce tu nemáme ani obchod. Kdyby mi syn nevozil chleba, měla bych hlad,“ dodává farmářka Raisa Šenderovská.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko kromě toho navrhne poslancům schválit zákon umožňující zbavit donbaské separatisty ukrajinského státního občanství. „V podmínkách války“ musí mít Ukrajina podle hlavy státu podobný nástroj k dispozici. Nová právní norma by ale vyžadovala změnu ústavy a řady dalších ukrajinských zákonů.

Horizont ČT24: U Doněcku se dál střílí a smrt úřaduje i mimo bojovou zónu (zdroj: ČT24)

Většina lidí v povstaleckých takzvaných lidových republikách přesto podporuje separatismus šířený proruskými radikály. V bojích povstalců proti ukrajinské armádě zahynulo od loňského dubna přes devět tisíc lidí.