Egypt nemá důkazy, že by za pádem ruského airbusu stáli teroristé

Podle egyptského ministerstva civilního letectví za pádem ruského airbusu zřejmě nestáli teroristé. Vyplývá to z předběžné zprávy vyšetřovatelů. Při říjnové nehodě, k níž se přihlásil Islámský stát (IS), zemřelo 224 lidí. Moskva tvrdí, že teroristé propašovali na palubu bombu.

Ruský Airbus A321 letěl na konci října z Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale nad Sinají se zřítil. Již krátce po nehodě se spekulovalo o tom, že příčinou byl teroristický útok, naznačovaly to mimo jiné Spojené státy, Británie či Izrael.

Podle Káhiry ale stále nejsou důkazy, že by šlo o trestný čin. „Technická komise vyšetřovatelů zatím nenašla nic, co by napovídalo nezákonnému zásahu nebo teroristickému činu,“ oznámilo egyptské ministerstvo.

Je evidentní, že se egyptské úřady snaží uklidnit situaci a pravděpodobně bojovat i s prudkým úbytkem turistů, což už nyní poznamenává otřesený turistický ruch v zemi.
Jakub Szántó

Šéf komise Ajman Mukadám ale upozornil, že vyšetřování stále pokračuje. Pátrání po troskách letounu se podle něj rozšířilo až do vzdálenosti 16 kilometrů od hlavního místa nehody. Komise prý poskytla možnost jak pojišťovacím společnostem, tak i ruským vyšetřovacím týmům, aby trosky letadla prohlédly.

Vyšetřovatelé už analyzovali 38 počítačů, které se v letadle nacházely, a další dva u motorů. Nyní prověřují technické záležitosti týkající se stroje Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia (Metrojet), který byl vyroben v roce 1997. 

Rusové trvají na verzi teroristického útoku

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov egyptské prohlášení odmítl přímo komentovat, novinářům pouze řekl: „Chtěl bych vám jen připomenout závěr našich expertů ze speciálních služeb, kteří dospěli k tomu, že to byl teroristický útok.“

Radikálové z IS, jehož odnož působí také na Sinaji, se bezprostředně po pádu stroje přihlásili k odpovědnosti. Islamisté ale neupřesnili, jakým způsobem letadlo zničili, a experti následně vyloučili, že by ho radikálové mohli sestřelit.

Černé skříňky z ruského airbusu
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/TASS

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že šlo o teroristický útok, jelikož se v troskách našly stopy výbušnin.

„Podle našich expertů explodovala na palubě podomácku vyrobená výbušnina odpovídající jednomu kilogramu TNT, což způsobilo, že se letadlo rozlomilo ve vzduchu. To vysvětluje i fakt, že se trup letadla rozptýlil na tak velkém prostoru,“ uvedl ředitel FSB Alexandr Bortnikov. Výbušnina prý byla vyrobena mimo Rusko.

FSB dokonce vypsala odměnu 50 milionů dolarů (asi 1,3 miliardy korun) za informace vedoucí k zadržení pachatelů.

Vydáno pod