Saúdky mohly poprvé k volbám, nejméně 17 z nich se dostalo do místních rad

Nejméně 17 žen se při sobotních volbách v Saúdské Arábii dostalo do místních rad. Úspěšné byly v nejrůznějších částech země - v Rijádu, Mekce, Džiddě, v severní oblasti Džauf, ve Východní provincii a rovněž v Tabúku na severozápadě státu. Ženy se v saúdskoarabském království voleb zúčastnily vůbec poprvé.

Úspěšné kandidátky z Džiddy jsou podnikatelky, vítězka v Mekce byla ve svém volebním obvodu nejúspěšnější z kandidátů, mezi nimiž bylo sedm mužů a tři ženy. „I kdyby zvítězila jenom jedna žena, byly bychom hrdé. Ve skutečnosti jsme nečekaly žádné vítězství,“ prohlásila Sára Hasan Násífová, která prosazuje práva žen v oblasti Džiddy.

V sobotu volilo v Saúdské Arábii 1,5 milionu lidí, mezi nimi 130 000 žen. Vybírali z více než šesti tisíc kandidátů, mezi nimiž bylo 900 žen. Podle zákona se volí jenom dvě třetiny členů místních rad, zbylá třetina je jmenována. Znalci nedávali ženám velkou naději na zvolení, ale očekávali, že několik žen se do rad dostane jmenováním.

Voleb v Saúdské Arábii se mohly zúčastnit i ženy - a využily toho (zdroj: ČT24)

Saúdská Arábie byla poslední zemí, která otevřela volby ženám. V sobotu ale byly podle místního zvyku přísně odděleny volební místnosti pro muže a pro ženy a z důvodu zákazu styku neznámých mužů a žen na veřejných místech byla komplikovaná také kampaň.

Saúdská Arábie praktikuje islám odmítající novodobou interpretaci koránu a řídí se islámským právem šaría. Ženy jsou pod dohledem svých poručníků, tedy manželů nebo jiných mužských příbuzných. V praxi ale mnohé Saúdské Arabky pracují a studují.