Požár na klinice v Rusku si vyžádal 23 obětí

Nejméně 23 lidí zahynulo a dalších více než dvacet utrpělo zranění při požáru neurologické a psychiatrické kliniky v Alferovce ve Voroněžské oblasti, asi 500 kilometrů jižně od Moskvy. Požár podle úřadů vypukl v noci na neděli, asi hodinu před půlnocí moskevského času. O čtyři hodiny později hasiči plameny zdolali.

V budově bylo v době neštěstí sedm desítek pacientů a nejméně čtyři členové zdravotnického personálu. Minimálně 29 pacientů bylo buď upoutáno na lůžko, nebo mělo sníženou mobilitu. Evakuaci komplikovala skutečnost, že se další pacienti schovávali pod postelemi.

Evakuovat se podařilo kolem 50 lidí, z nichž dva podlehli zraněním cestou do nemocnice. Plameny zachvátily celých 700 metrů čtverečních budovy, jejíž střecha se při požáru propadla. Příčinou požáru dřevěného objektu bylo údajně buď porušení bezpečnostních nařízení, nebo elektrický zkrat. Úřady kvůli úmrtí lidí zahájily trestní řízení. 

„Žili tam lidé vyřazení ze života společnosti z různých důvodů. Často je odepsali prostě proto, aby uvolnili byt,“ uvedl aktivista organizací na ochranu lidských práv Konstatin Rubachin o poměrech v zařízení. „Dovnitř je těžké se dostat, ale udělal bych pro gubernátory povinné exkurze na tato místa,“ dodal.

Nejméně 23 mrtvých při požáru na ruské klinice (zdroj: ČT24)

Podobná neštěstí nejsou v Rusku vzácností. V září 2013 si požár psychiatrické léčebny ve vsi Luka v Novgorodské oblasti severozápadně od Moskvy vyžádal 37 obětí; v dubnu téhož roku zahynulo 38 lidí při požáru psychiatrické léčebny ve vsi Ramenskij u Moskvy.

Místopředsedkyně ruské vlády Olga Goloděcová po neštěstí přislíbila, že vláda najde peníze na nezbytnou rekonstrukci zchátralých léčeben. Stejné sliby ale dávala už před dvěma lety, připomněl server Newsru.com. Úřady se podle něj po každém podobném neštěstí bijí v prsa a hovoří o tradičních „systémových problémech“, zahrnujících i lajdáctví místních úředníků a přehlížení podobných zařízení. Opakující se požáry ale svědčí o tom, že ve skutečnosti dlouhodobý efekt chybí. Navíc výdaje státního rozpočtu na zdravotnictví a sociální účely se v poslední době krátí, ve vládě se mluví i o přehodnocení bezplatné zdravotní péče, zatímco vojenské výdaje rostou, napsal server a připomněl miliony dolarů vynakládané na ruskou vojenskou operaci v Sýrii.

Vydáno pod