Ruská opozice se dohodla na společném postupu v příštích volbách

Ruská policie rozehnala další demonstraci (zdroj: ČT24)

Ruská opozice se sjednocuje. Šest politických stran se nově domluvilo na společném postupu v příštích volbách. Pod heslem Vlna změny uspořádali jejich příznivci první protivládní demonstraci – navzdory úřednímu zákazu. Kritizují především prezidenta Vladimira Putina za jeho roli v konfliktech na východě Ukrajiny a v Sýrii a stěžovali si i na zhoršující se životní úroveň.

Policie zadržela tři desítky lidí, které čeká pokuta nebo patnáctidenní vězení. Pokud ale někdo na podobnou demonstraci přijde čtyřikrát za půl roku, může jít nově za mříže až na pět let.

Radnice jako důvod odmítnutí demonstrace uvedla práce na přípravách oslav nového roku - na náměstí zrovna tři lidé instalovali sváteční osvětlení. Opozičníci se proto pokusili o „jednočlenné protesty“, které podle zákona předběžné ohlášení a povolení nevyžadují. Zatčení se přesto nevyhnuli – prý kvůli ohrožení bezpečnosti. Mezi zatčenými se ocitl i jeden z autorů ústavy z roku 1993, publicista Georgij Satarov.

Nově může být v Rusku až k pěti letům odsouzena osoba, která se zúčastní nepovolené veřejné akce nejméně čtyřikrát během šesti měsíců. V pondělí moskevský soud uložil tři roky vězení Ildaru Dadinovi za účast v demonstracích na podporu opozičního vůdce Alexeje Navalného a proti odsouzení odpůrců prezidenta Vladimira Putina.

Opozice se v tomto týdnu dohodla na společném postupu před parlamentními volbami. Brzy po Novém roce chce uspořádat další demonstraci, konstatuje zpravodaj ČT Miroslav Karas.