Koreje v Kesongu dojednaly, výsledek je ale nejasný

Dvoudenní jednání představitelů Severní a Jižní Koreje o zmírnění napětí mezi oběma korejskými státy skončila bez ohlášení jakýchkoli výsledků a bez uvedení termínu další schůzky. Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení řekl novinářům jen to, že „obě strany posoudily aktuální otázky a vyměnily si názory“.

Každá schůzka mezi znepřátelenými Korejemi je vnímána jako úspěch, ačkoli žádné zásadní výsledky se čekat nedají. Rozhovory v severokorejské pohraniční průmyslové zóně Kesong na úrovni ministerských náměstků trvaly v pátek mnoho hodin a skončily až pozdě v noci. Sama skutečnost, že se jednalo tak dlouho, nevypovídá podle mluvčího o krachu jednání, ale naopak o snaze obnovit dialog.

Soul před jednáním uvedl, že se chce mimo jiné dohodnout o dalším setkání členů rodin, které rozdělila korejská válka z let 1950-53. Analytici předpokládali, že Pchjongjang zase bude usilovat o obnovu turistických návštěv Jihokorejců ve svém letovisku v Diamantových horách. Ty byly pro chudou KLDR v minulosti vítaným zdrojem příjmů, ale byly pozastaveny v roce 2008 poté, co byla v této oblasti jedna z jihokorejských turistek zastřelena severokorejským vojákem, když omylem vstoupila do zakázané vojenské zóny.

Brzké zlepšení vztahů mezi Korejemi nelze podle expertů očekávat, protože je rozdělují zásadní otázky jako jaderné zbrojní ambice Pchjongjangu a hospodářské sankce, které Soul uplatňuje vůči Severní Koreji. Obě země jsou formálně stále ve válečném stavu, neboť válečný konflikt z let 1950-1953 skončil pouze příměřím, nikoli mírovou dohodou.

Tradičně napjaté vztahy mezi Severní a Jižní Koreou se v létě ještě více vyhrotily, když se obě země vzájemně ostřelovaly. Koncem srpna severokorejská armáda vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílal svou propagandu. Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou. Obě země se nakonec v srpnu dohodly na utlumení napětí; Jih tehdy slíbil ukončit propagandistické vysílání z tlampačů a Sever, že stáhne vojáky dál od hranice.