Hudební diplomacie se nekoná: Severokorejky v Pekingu nekoncertovaly

Členky severokorejské dívčí kapely Moranbong, která měla v sobotu vystoupit v Pekingu, se nečekaně vrátily zpět do Pchjongjangu. Odletěly z pekingského letiště a podle jednoho z pracovníků divadla, kde měly vystoupit, zrušily koncert bez vysvětlení. Za odvoláním akce prý mohou být spekulace o údajném intimním vztahu severokorejského vůdce Kim Čong-una s jednou z hudebnic.

Naplánovány byly tři koncerty, spolu s Moranbong měl v Číně koncertovat severokorejský armádní orchestr, který svá vystoupení rovněž zrušil. Koncerty neměly být přístupné veřejnosti, nicméně není jasné, kdo na ně byl pozván.

Severokorejky, které údajně osobně vybral diktátor Kim Čong-un, měly v cizině vystoupit vůbec poprvé a jejich představení mělo přispět ke zlepšení vztahů mezi Čínou a KLDR. Čína je nejvýznamnějším diplomatickým a ekonomickým spojencem severokorejského režimu, v posledních letech se ale vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad severokorejskými jadernými a raketovými testy.

Každá kapela má vůdce - Moranbong má Velkého vůdce (zdroj: ČT24)

Ačkoli je KLDR nevyzpytatelností svých rozhodnutí známá, v tomto případě může náhlé zrušení koncertů poškodit vztahy s Čínou. Jedno vysvětlení incidentu nabízejí jihokorejské sdělovací prostředky, v nichž se píše, že ženatý Kim udržoval s jednou členkou kapely vztah a tato zpráva začala kolovat po sociálních sítích v Číně. Odborník na problematiku KLDR z univerzity v Soulu Jang Mu-čin řekl, že KLDR vytvořila kolem rodiny Kimů kult osobnosti a jakékoli útoky nebo zesměšňování členů rodu hodnotí jako útok na svrchovanost země. „Je jenom málo věcí, které Sever bere vážněji než útok na důstojnost příslušníků nejvyššího vedení, které se možná rozhodlo rychle kapelu stáhnout, aby těm řečem učinilo přítrž,“ řekl Jang.

Nejde o první záhadu kolem Moranbongu. Jeho největší hvězdu, talentovanou houslistku, už šest měsíců nikdo neviděl. „To je možné jen v Severní Koreji. Mohou nechat tu nejslavnější, nejuznávanější a nejpopulárnější muzikantu zmizet a neříct ani slovo," říká hudebník a analytik Adam Cathcart.

Členky skupiny Moranbong po příjezdu do Pekingu
Zdroj: ČTK/AP

Skupinu Moranbong tvoří mladé ženy, které - oblečené v minisukních a v botách na vysokých podpatcích - zpívají a hrají na různé hudební nástroje, včetně houslí, elektrických kytar a kláves. Skupina, kterou prý v roce 2012 sestavil vůdce Kim, je poplatná severokorejskému režimu, ale svými vystoupeními značně připomíná popové kapely z Jižní Koreje.

Repertoár zahrnuje jak typickou severokorejskou propagandu s písněmi typu Myslíme na maršála (Kim Čong-una) dnem i nocí či Moje země je nejlepší!, tak překvapivě i Západem inspirované písně, jako je slavná skladba z filmu Rocky.

Severokorejská dívčí kapela Moranbong
Zdroj: AP/Kyodo

Hudební těleso Moranbong bylo pojmenováno po zalesněném kopci v centru severokorejské metropole Pchjongjangu, který je spojen s významnými politickými událostmi v revolučních dějinách země a kde jsou také různé pomníky věnované otci a dědečkovi současného vůdce Kim Čong-ilovi a Kim Ir-senovi. V korejštině Moranbong znamená Pivoňkový kopec.

Členky kapely Moranbong při odjezdu z Pchjongjangu do Pekingu
Zdroj: ČTK/AP/Kim Kwang Hyon