Švýcarsku konkrétní teroristický útok údajně nehrozí. Policie zadržela dvojici Syřanů

Švýcarsku v současné době zřejmě nehrozí žádný teroristický útok, země ale ze zahraničí dostala informaci o možné existenci buňky radikálního hnutí Islámský stát (IS) v oblasti Ženevy. Podle agentury Reuters to prohlásila švýcarská prezidentka Simonetta Sommarugaová. V Ženevě mezitím zůstává v platnosti vysoký stupeň ostražitosti a policie nadále pátrá po několika podezřelých osobách. Večer švýcarská média ohlásila, že policie v Ženevě zadržela dvojici Syřanů, v jejichž autě nalezla stopy výbušnin.

„Švýcarská vláda přijala ze zahraničí informaci o možné buňce IS v oblasti Ženevy. Spolkové úřady tuto informaci prověřily a předaly ji místní policii,“ řekla na tiskové konferenci Sommarugaová. „V současné době nic nenasvědčuje tomu, že byl plánován nějaký konkrétní útok,“ dodala.

Švýcarská televize a list Tribune de Genève ohlásily zadržení dvou syrských občanů, bližší podrobnosti o identitě obou mužů nejsou k dispozici. Informace o povaze stop po výbušninách rovněž nejsou známé. Také není jasné, zda jejich případ souvisí s nynějším pátráním po údajné teroristické buňce.

Ke zvýšené opatrnosti vyzvalo i americké velvyslanectví v Bernu

Bezpečnostní opatření jsou od čtvrtka zvýšena především v okolí budov Organizace spojených národů a dalších mezinárodních organizací, kolem synagog, na letištích a nádražích. Ke zvýšené opatrnosti vyzvalo americké občany velvyslanectví USA v Bernu.

Stupeň hrozby ženevské úřady už ve čtvrtek zvýšily na třetí z pěti. Nebezpečí teroristického útoku ale podle Pierra Maudeta odpovědného za bezpečnost ženevského kantonu není tak bezprostřední jako před časem v Bruselu, kde hrozba atentátů metropoli na několik dní zcela ochromila.