Stropnický: Případnou pozemní operaci v Sýrii by mohla spustit další velká migrační vlna

Martin Stropnický v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v Interview ČT24 uvedl, že k případné pozemní operaci v Sýrii by mohlo dojít, pokud by se Evropa a svět dostaly takříkajíc „do kouta“. Způsobit by to podle něj mohla například další velká migrační vlna na jaře nebo v létě příštího roku. Do pozemní operace se ale žádný stát nehrne a byla by podle ministra nesmírně riskantní. Mezinárodní síly by se na ni navíc musely velmi pečlivě připravit, aby ztráty byly co nejmenší.

Podle ministra je velmi pravděpodobné, že k intenzivnímu přílivu dalších uprchlíků bude docházet i příští rok. „Už teď jsou Německo a další země v Evropě na hranici, nebo za hranicí své kapacity. A představa, že by měly absorbovat další šestimístná čísla, je iluzorní. Tam už skutečně může jít do tuhého,“ řekl Stropnický.

Pozemní operace znamená krev

Případná pozemní operace by ale podle ministra znamenala v současném mediálním světě detailní monitorování každodenní situace na bojištích. „Když si představíte, že by Evropa nebo celý svět byly zaplaveny drastickými zprávami třeba o ztrátách, které by asi nebyly malé, tak to je situace, kterou si žádná politická reprezentace nemůže dovolit. A hned by se proti tomu vzedmula vlna odporu,“ řekl.

Lidé podle Stropnického na jednu stranu chtějí, aby se situace vyřešila, na druhou stranu ale nechtějí vidět krev. „ISIL po krvi volá, ale evropská civilizace ji nechce,“ dodal.

Podle ministra by čeští vojáci v případné pozemní operaci působili spíš doplňkově, ve specializovaných jednotkách, kde už se v rámci Aliance osvědčili. Konkrétně zmínil protichemické nebo zdravotnické jednotky.

Letecké údery zatím situaci na bojištích zásadně neposouvají

Dosavadní letecké údery jsou podle ministra jedním z prostředků, jak utlumit armádu ISIL. „Ale že by to vedlo k nějakému rozhodujícímu průlomu, to jsme si všichni všimli, že to k němu nevede,“ dodal.

Stropnický se ale pozastavil nad tím, že se teprve teď – po řadě měsíců – začaly cíleně bombardovat kolony, které vozí ropu a zásobování. „To je jedna ze základních věcí, která by mohla přispět k tomu, že by se takzvaný Islámský stát mohl octnout na kolenou. A to je přesně cirkulace ropy ven a zásobování dovnitř,“ doplnil.

Stropnický připomněl, že ropu od Islámského státu má podle spekulací údajně odebírat například Asadův syrský režim, ale i Irák a Turecko. „Nebo taky Kurdové, kteří ji přitom odebírají od těch, proti kterým bojují. To nejsou zaručené informace, to jsou spekulace. Jen to dokresluje, jak složité je ten uzel rozplést. A s kým se spojit proti komu,“ řekl Stropnický.

Mám dojem, že většina válečných konfliktů je spojena s nějakým byznysem. A vždycky to je spíš byznys špinavý.
Martin Stropnický
ministr obrany

Čeští vojáci pomáhají zvládat uprchlickou vlnu v Maďarsku a Slovinsku

Ministr obrany v Interview ČT24 taky připomněl pomoc českých vojáků v Maďarsku a Slovinsku. „Vyslali jsme tam relativně malé jednotky – v případě Maďarska je to zhruba dvacet lidí, ve Slovinsku je jich třicet.“

V Maďarsku jde podle něj především o ženisty. Pozoruhodná je ale podle něj česká polní kuchyně, kde se na jednom místě vaří tisíce obědů denně. „Oni na to se svou velkokapacitní kuchyní absolutně nestačili, takže to přivítali. K tomu neměli stavební stroje, ty jsme jim půjčili, a ve Slovinsku se to ještě rozšířilo o zdravotní jednotku,“ řekl Stropnický.

Martin Stropnický na základně Hódmezövásárhely v Maďarsku ochutnává guláš z české polní kuchyně
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Čeští zdravotníci se podle něj v situaci, kdy přes humanitární centrum každý den prochází tři až pět tisíc lidí, doslova nezastaví. Ministr konstatoval, že při návštěvě u jednotek v obou státech mu za českou pomoc velmi výrazně děkovali.