Čínský magnát je nezvěstný. Stopy vedou k vyšetřování korupce

Jeden z nejbohatších podnikatelů Číny Kuo Kuang-čchang je nezvěstný. Od včerejška ho postrádají jeho zaměstnanci. Firma Fosun dokonce zastavila obchodování se svými akciemi. Hodnota jeho majetku podle Forbesu dosahuje téměř sedmi miliard dolarů, což je asi 173 miliard korun. Kuo byl prý naposledy viděn na letišti v Šanghaji s policií. Spekuluje se, že jeho zmizení souvisí s bojem Pekingu proti korupci.

Od čtvrtečního odpoledne se zaměstnanci nemohou Kuovi dovolat. Spekuluje se, že jednoho z nejmocnějších Číňanů odvedli vyšetřovatelé. Na sociálních sítích se totiž objevily informace, že ho v Šanghaji lidé zahlédli v doprovodu policistů.

„Velmi pravděpodobně ho čínské úřady požádaly o spolupráci. On sám není předmětem vyšetřování,“ řekl čínskému magazínu Saišin zdroj blízký Kuově firmě. Právě investiční konglomerát Fosun International je jedna z nejcennějších čínských značek v oboru realit či pojištění.

Investiční společnost Fosun
Zdroj: ČTK/AP

Čína nedávno spustila rozsáhlé vyšetřování korupce a aktuálně se zaměřuje právě na finanční sektor. Pokud by byl Kuo zapleten do některé z kauz, stane se jedním z nejvíce prominentních obchodníků zapletených do vyšetřování.

Už v minulém roce podnikatel prozradil televizi BBC, že působení na specifickém trhu Číny přináší jeho firmě problémy. Od státem vlastněných čínských bank bylo prý velmi těžké získat dlouhodobé úvěry.