Turecko pokutovalo Twitter kvůli příspěvkům „obhajujícím terorismus“

Turecký telekomunikační úřad uložil sociální síti Twitter pokutu 150 tisíc tureckých liber (1,3 milionu Kč) za to, že neodstranila obsah „obhajující terorismus“. Je to vůbec poprvé, co byla společnost odsouzena k zaplacení pokuty v Turecku, kde již byla její síť několikrát dočasně zablokována.

Turecká islámsko-konzervativní vláda v Ankaře zahájila v létě „válku proti terorismu“; svůj hlavní nápor ale nezaměřila na radikální Islámský stát (IS), ale spíše na separatisty z Kurdské strany pracujících (PKK).

Proti existenci Twitteru na tureckém internetu má pravidelně výhrady prezident Recep Tayyip Erdogan. Uživatelé sítě si příliš neberou servítky při kritizování hlavy tureckého státu. Proti několika z nich již byla zahájena soudní řízení pro urážku prezidentského majestátu.

Při bezprecedentním korupčním skandálu v zimě 2013, do kterého byli zapleteni podle všeho členové vlády i Erdoganovi příbuzní a který se na Twitteru hojně probíral, Erdogan ještě jako premiér sliboval, že síť zničí. Twitter přitom přirovnal k „noži v ruce vraha“. Pod tlakem Západu ale ze svých cenzurních plánů vůči internetu alespoň navenek slevil.

Podle nedávné oficiální zprávy vydané Twitterem bylo Turecko v první polovině letošního roku "šampionem“ mezi žadateli o vymazávání obsahu na síti. Turecké soudy podaly 408 žádostí z celkového počtu 442 ve světě.