V Albánii je počet zastřelených v přepočtu na obyvatele vyšší než v USA

Množství vražd spáchaných střelnou zbraní v přepočtu na obyvatele je v Albánii vyšší než v USA. Podle zatím posledních údajů z roku 2013 připadalo na 100 000 obyvatel Albánie 5,86 obětí usmrcených střelnou zbraní. Ve Spojených státech stejný ukazatel činil 3,55.

Od konce devadesátých let ale byla v tomto ohledu přece jen zaznamenána klesající tendence, konstatuje server BalkanInsight. V roce 2000 připadalo na 100 000 Albánců 7,86 zabitých lidí, o pět let později 6,1 a v roce 2010 tento údaj klesl na 5,91.

Letos v červenci se obětí střelby v Albánii stali i dva čeští turisté, jejich vrah Sokol Mjacaj dostal doživotí.

Podle Balkánské investigativní zpravodajské sítě BIRN v roce 1997, kdy v Albánii zkolaboval zákon a pořádek, bylo z vojenských skladů ukradeno více než půl milionů pušek a dalších střelných zbraní, které se dostaly do rukou občanů. Za této chaotické situace bylo v témže roce zavražděno kolem 2000 lidí. Albánští bezpečnostní experti nicméně poukazují na to, že přímá souvislost mezi počtem zbraní držených lidmi a množstvím vražd není jednoznačná.

„V Albánii se odhaduje, že mezi lidmi je 250 tisíc střelných zbraní, ale to v našem regionu patří k nejnižším počtům,“ tvrdí podle BIRN například Arian Dyrmishi. V Srbsku je podle něj kolem dvou milionů ilegálních zbraní a v Makedonii půldruhého milionu. Vysoká míra zabití střelnými zbraněmi proto může mít jiné příčiny.

Psycholog Edmond Dragoti míní, že zčásti jde o společenský fenomén. „Zbraně byly součástí albánské kultury po staletí. Lidé je používali k ochraně své existence, takže jsou zakořeněné v jejich identitě,“ říká. V devadesátých letech se ale zhroutila normální společnost a nefungovaly státní struktury. „Neexistence silného státu vedla lidi k tomu, že se chránili sami,“ dodává.