Vědcům se podařilo nevídané – První štěňata „ze zkumavky“ prospívají

První štěňata „ze zkumavky“ jsou na světě, oznámili američtí vědci po dekádách neúspěšných pokusů. Úspěšné oplodnění in vitro by mohlo pomoci zachovat geny ohrožených plemen, ale také při léčbě onemocnění, jež se vyskytují i u lidí.

Štěňátka Ivy, Cannon, Beaker, Buddy, Nelly, Red a Green se narodila už v létě, vědci ale jejich existenci slavnostně oznámili až tento týden. Studii, která vyšla v odborném časopise PLoS One, označili za „důležitý krok vpřed“.

Kromě jednoho už všechna štěňata našla nový domov. Sedm bíglů a kříženců bígla s kokršpanělem se narodilo jedné náhradní matce, jejich biologickými rodiči jsou ale hned tři páry. Zmrazená embrya byla feně zavedena pomocí technik podobným těm, jež se používají na klinikách lidské plodnosti.

V létě se narodila první štěňata ze zkumavky (zdroj: ČT24)

„Lidé se o to u psů snažili od poloviny 70. let, ale dosud byly pokusy neúspěšné. Nyní můžeme této techniky využít k zachování genů ohrožených druhů,“ konstatoval vedoucí výzkumu Alex Travis z Cornellovy vysoké školy veterinárního lékařství.

Relativně pozdní úspěch způsobily zvláštnosti psí reprodukce. Vajíčka se uvolňují značně nedozrálá, vědci proto museli vymyslet, jak je udržet ve vejcovodech déle. Jsou také tmavá, takže je pod mikroskopem nebylo vidět.

Feny navíc ovulují nejvýš dvakrát do roka, musel se tudíž vyladit postup zmrazování embryí, aby vydržela, než bude náhradní matka ve vhodné fázi cyklu.

Oplodnění ve zkumavce je mocný nástroj k zachování ohrožených psích druhů, jako je africký pes hyenovitý.
Alexander Travis
reprodukční biolog

Odborníci nyní mohou zkoumat a naučit se odstraňovat genetické vady, což má význam i pro lidskou medicínu, jelikož řada dědičných nemocí vyskytujících se u psů se zároveň objevuje i u lidí – ve skutečnosti je těchto onemocnění dvojnásobek oproti jiným zvířatům.