Část Američanů chce omezit přístup ke zbraním, vůle politiků ale chybí

Ve Spojených státech se množí kampaně, které požadují zpřísnění přístupu ke zbraním. Tvrdší podmínky přišli žádat do Kongresu příbuzní 26 obětí zastřelených před třemi roky ve škole Sandy Hook. Stejné výzvy se ozývají také z Kalifornie, kde se připravují první pohřby 14 lidí zabitých při nedávném teroristickém útoku v San Bernardinu.

Akcie zbrojovek přitom v posledních dnech prudce stoupají. Lidé kupují zbraně, protože se bojí, že je vláda omezí. Ještě nikdy neřešila FBI v jeden den tolik žádostí o výpis z rejstříku, jako během slev po Dni díkuvzdání. Rostou prodeje neprůstřelných batohů i dek pro děti.

Je to jako začarovaný kruh: čím více násilností, tím víc strachu a lidí, kteří si koupí zbraň. A čím víc zbraní, tím větší pravděpodobnost, že je někdo použije nejen k sebeobraně. Ředitel policie v Petersburgu John Dixon radí Bílému domu i Kongresu, jak tuto epidemii násilí léčit: „Musíme se zaměřit na násilníky a zabránit jim v tom, aby získali zbraň. Musíme se zabývat lidmi, jejichž duševní stav dosáhne takové úrovně, kdy by už zbraň mít neměli. Když se na toto zaměříme, nebude už potřeba, aby se každý ozbrojoval a řešil takové problémy,” říká.

Události: Američané volají po zpřísnění přístupu ke zbraním (zdroj: ČT24)

V poslední době snad není dne, aby Kongres možné omezení přístupu ke zbraním na nejrůznějších úrovních neřešil. Pravděpodobnost toho, že nějaké zásadní změny projdou, je přitom mizivá - není k tomu vůle. U ledu tak zůstává omezení počtu prodávané munice nebo zpřísnění prověrek při pořízení zbraně, po němž neustále volají aktivisté.

“Někdo, kdo sedí se zástupcem naší firmy a jemuž kvůli prověrce definitivně odmítneme prodat zbraň, může jít k dalšímu obchodníkovi nebo prodejci, který si postavil stánek na bazaru se zbraněmi. Tento soukromník bez licence si nechá hotově zaplatit a na nic se ho neptá,” vysvětluje zbytečnost takového opatření majitel obchodu se zbraněmi Chris Kiteoff.

Hollywoodské celebrity a příbuzní obětí připravili nový klip proti násilí. Nejde o žádné umění, jen o syrové výzvy, že násilí se zbraněmi je možné ukončit. Svůj vzkaz může připojit kdokoliv, a vytvořit tak nekonečnou sekvenci. Stejně nekonečnou, jako se zdají být nejen střelby, ale i debaty, jak jim předejít, poznamenává washingtonský zpravodaj ČT Martin Řezníček.