Zemanovy výroky o vztahu Ankary a IS jsou skandální, píše turecký server

Za skandální označil turecký server Sabah výrok českého prezidenta Miloše Zemana, že ačkoliv je Turecko členem NATO, někdy se chová, jako by spíš bylo spojencem Islámského státu. Text doprovodil server známým předloňským videozáznamem z prezidentovy účasti na odemykání komory s korunovačními klenoty na Pražském hradě.

Podobně jako další servery vydal Sabah.com stejný text, v němž se uvádí, že Zeman kritizoval i plán EU vyplatit Turecku tři miliardy eur, aby země zadržela dva miliony uprchlíků na svém území, ačkoli je prý dost silná na to, aby se o ně postarala. Dále se turečtí čtenáři ještě mohou dočíst, že Zeman podotkl, že je na Turecko nutné nahlížet s opatrností a že čeká za svoje výroky protestní nótu ze strany tureckého velvyslance.

Zeman při středeční debatě s občany v Kadani prohlásil, že by Turecko nemělo být součástí Evropské unie. Kromě toho opět upozornil na rizika muslimské migrace do Evropy, zmiňoval především práva žen. „Nebezpečí není v islámu samotném, ale v přenesení těchto zvyků do Evropy,“ řekl.

EU a Turecko se zavázaly, že oživí přístupové rozhovory Ankary s Unií výměnou za spolupráci Turecka s cílem zastavit příliv migrantů do Evropy. Unie se rozhodla poskytnout pomoc Turecku, a to tři miliardy eur na zajištění ubytování pro syrské uprchlíky na tureckém území.