Izrael úspěšně vyzkoušel antiraketu Arrow 3, zasáhla cíl nad atmosférou

Izrael plně otestoval zdokonalenou verzi střely Arrow 3, která je součástí nejmodernějšího izraelsko-amerického protiraketového systému. Střela prý zasáhla cíl nad atmosférou, jehož dráha simulovala nepřátelskou raketu dlouhého doletu. Podle ministerstva jde o „zásadní milník“ pro izraelskou vzdušnou obranu.

Raketa Arrow 3 byla vypálena z letecké základny Palmachim v centrální části Izraele, cvičnou střelu, která byla jejím terčem, vystřelilo letectvo u izraelského pobřeží. Podle Joava Turgemana z Israel Aerospace Industries byl pokus „dokonalým testem“. „Odpálili jsme Arrow 3 a poprvé jsme zachytili správný cíl, navíc velmi přesně, jak bylo plánováno,“ citoval jej list The Times of Israel.

Antiraketa nové generace Arrow 3 je součástí protiraketového štítu, na jehož budování dostává Izrael značné prostředky od Spojených států. První pokus o úplný test rakety se před rokem nepovedl, nepodařilo se totiž zabránit dopadu cvičné rakety vypálené ze Středozemního moře.

Szántó: Izrael se obává íránských balistických raket (zdroj: ČT24)

Arrow 3 vyvíjí izraelská státní firma Israel Aerospace Industries (IAI) s pomocí amerického výrobce letecké techniky Boeing od roku 2008. Izrael se chce tímto systémem bránit celé řadě nebezpečí - od raket krátkého doletu vypálených z Pásma Gazy či z Libanonu přes střely se středním doletem ze Sýrie až po střely vypálené například z Íránu. „Izrael kalkuluje s tím, že největší strategická hrozba pro něj spočívá v balistických raketách ze strany Íránu,“ vysvětluje zpravodaj ČT Jako Szántó.

Protirakety Arrow jsou navrženy tak, aby se od nich po vypálení oddělily ve velké výšce hlavice s náloží, které se změní na útočné satelity, jež vyhledají a zasáhnou zaměřené útočící objekty. Jsou schopny bezpečně zneškodnit nukleární, biologickou i chemickou střelu. Předchůdce současného systému, Arrow 2, byl uveden do provozu před více než deseti lety. Jeho úspěšnost se podle izraelské armády pohybuje okolo 90 procent.

Vydáno pod