Odložme rozhodnutí o protiruských sankcích, požádala Itálie Unii

Itálie požádala, aby se odložilo rozhodnutí o prodloužení ekonomických sankcí Evropské unie proti Rusku. Ty byly přijaty loni v reakci na ruskou roli v ukrajinské krizi. Velvyslanci 28 členských států měli v Bruselu podpořit automatické prodloužení sankcí o půl roku, podle italské mise u EU chce ale Řím věnovat otázce hlubší debatu.

Platnost sankcí vyprší koncem ledna. Rozhodnout o jejich prodloužení by měl až summit EU plánovaný na 17. a 18. prosince v Bruselu, podle Reuters ale může být rozhodnutí přijato kdykoli v příštích dnech.

Otázka sankcí částečně vyvolává napětí mezi zeměmi Evropské unie. Politici některých zemí, jako jsou Itálie a Řecko, ale i Česko, Slovensko nebo Maďarsko, již v minulosti vyjádřily své výhrady.

Sankce EU, které pokrývají velkou část ruské ekonomiky, zejména bankovní sektor a ropný a obranný průmysl, byly zavedeny v červenci 2014. EU také sestavila černou listinu ruských a východoukrajinských separatistických činitelů, pro něž platí zákaz udělování evropských víz a jejichž finanční aktiva byla zmražena. Brusel rovněž trestá sankcemi politické představitele na Krymu, který Rusko odtrhlo od Ukrajiny a připojilo si ho k svému území v březnu 2014. Rusko v odvetě zakázalo dovoz mnoha evropských potravin.