Slovensko přitvrdí zákony proti terorismu. Opozice kritizuje "budování policejního státu"

Policie a tajné služby na Slovensku získají větší pravomoci a soudy budou moci od příštího roku ukládat za terorismus přísnější tresty. Za podporu teroristické skupiny bude možné uložit nejméně deset let vězení. Slovenský parlament schválil soubor protiteroristických zákonů přes kritiku opozice. Podle ní opatření prý nepřiměřeně posílí postavení bezpečnostních složek státu. V úterý už podobným směrem poslanci schválili změnu ústavy.

Až legislativu podepíše prezident Andrej Kiska, budou moci policisté například zajistit každou osobu na místě, kde došlo k teroristickému útoku, nebo kde takový útok hrozí. Zároveň se rozšíří pravomoci příslušníků policie ohledně prohlídky dopravních prostředků či vykázaní lidí z určených míst.

Policie na základě souhlasu soudu také získá nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o jejich klientech, kteří jsou hledanými osobami.

Slovenské soudy v uplynulých letech odsoudily za trestný čin terorismu pouze jednu osobu - Slováka, jenž nastražil na veřejnosti bombu, která nikoho nezranila.

Soudy pak budou moci nově uvalit vazbu na každou osobu podezřelou z terorismu. Soudci tak již nebudou muset zkoumat, zda obviněný by například mohl ovlivňovat svědky nebo vyhýbat se trestnímu řízení, což je v současnosti podmínka pro rozhodnutí o vazbě.

Za založení a podporu teroristické skupiny nově bude viníkům hrozit trest vězení na nejméně deset let místo současných osmi let. Při odhalování pachatelů teroristických trestných činů zase bude moci kriminalistům pomáhat coby policejní agent i jiná osoba než příslušník policie.

Nové pravomoci a úkoly dostanou rovněž civilní tajná služba (SIS) a vojenské zpravodajství. SIS například bude moci navrhnout soudu, aby zakázal provoz internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus či sekty. Rovněž začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě a získá přístup k záznamům kamerových systémů, které monitorují veřejná prostranství.

Podle opozice se Slovensko blíží policejnímu státu

Novely dohromady šestnácti zákonů včetně trestního zákoníku navrhla levicová vláda premiéra Roberta Fica po nedávných teroristických útocích v Paříži. Opoziční poslanci zmiňované změny při hlasování nepodpořili, během rozpravy předlohu kritizovali.

„Slovensko se schválením těchto návrhů nebezpečně přibližuje k policejnímu státu a vzdaluje se od vyspělé Evropy,“ řekl místopředseda opozičních křesťanských demokratů Július Brocka. Opozice tvrdila, že Směr-SD pouze využívá téma terorismu ke své propagaci v kampani před březnovými volbami.

Někteří opoziční poslanci přitom v úterý podpořili vládu, když se schvalovala změna ústavy, aby mohli být podezřelí z terorismu zadrženi na 96 hodin. Na změnu ústavy byla zapotřebí třípětinová většina, kterou vládní socialisté nemají. Opoziční poslanci si vymohli, aby bylo z návrhu vypuštěno prodloužení lhůty pro soud při rozhodování o uvalení vazby na podezřelé z terorismu.