Taliban udeřil na afghánské letiště – obětí jsou desítky

Celkem 46 mrtvých si vyžádal úterní útok Talibanu na letiště v afghánském Kandaháru. Podle agentury Reuters to oznámilo afghánské ministerstvo obrany. Zabito bylo i devět radikálů. Desítky lidí navíc utrpěly zranění.

Z jedenácti útočníků bylo devět zneškodněno, další byl zraněn a nyní vzdoruje již jen jediný, konstatovalo afghánské ministerstvo. Afghánské bezpečnostní složky původně mluvily také o šesti rukojmích, včetně dvou žen a dvou dětí. O jejich osudu se ale v nové zprávě nehovoří.

Mluvčí Talibanu v úterý sdělil, že do areálu letiště vstoupila skupina sebevražedných útočníků s lehkými i těžkými zbraněmi. Hnutí tvrdí, že jeho bojovníkům se podařilo v bitvě zlikvidovat 150 vládních vojáků.

Lety z a do Kandaháru byly zrušeny. Ředitel letiště Ahmadullah Faizi řekl agentuře AFP, že někteří cestující, kteří měli zamířit do Indie, uvízli během bojů v letištním terminálu.

Novinářka Procházková: Taliban posiluje už delší dobu (zdroj: ČT24)

V areálu se nachází jak civilní letiště, tak společné velitelství sil Severoatlantické aliance a afghánské armády. Podle korespondentů je útok selháním bezpečnostních sil, protože radikálům se podařilo propašovat zbraně do oblasti, kterou měli mít pod kontrolou Afghánci.

Taliban posiluje své pozice, ale není to otázka posledních týdnů. Celý rok se schylovalo k tomu, že se začne projevovat i některých svých ne úplně tradičních oblastech, jako je východ a jih. Taliban zvolil taktiku nejprve obsadit vesnické oblasti kolem měst, a když si vytvoří dostatečné zázemí, tak na města poměrně úspěšně útočí.
Petra Procházková
novinářka

Provincie Kandahár se stejnojmenným hlavním městem je tradiční baštou Talibanu. Hnutí se nyní potýká s vnitřními spory a při střetech mezi jednotlivými frakcemi padlo v poslední době množství rebelů.

Útok na jednu z nejlépe chráněných leteckých základen v zemi ale znovu ukázal schopnost Talibanu způsobit bezpečnostním složkám těžké ztráty. V září islamistické hnutí krátce ovládlo jedno z největších měst v Afghánistánu Kunduz, který se nachází na severu země.