Skupina polských námořníků unesených u Nigérie už je na svobodě

Pět polských námořníků, které v listopadu zajali u břehů Nigérie neznámí únosci, je na svobodě. Oznámila to bez dalších podrobností polská premiérka Beata Szydlová. V regionu je podle agentury AFP nejběžnějším způsobem osvobození unesených námořníků zaplacení výkupného.

Podle televize TVN 24 by námořníci měli ještě během úterního večera odletět z Nigérie do Berlína. Do vlasti by se pak měli vrátit ve středu.

„Máme velmi dobrou zprávu. Polští námořníci, kteří byli uneseni u pobřeží Nigérie, jsou volní,“ sdělila Szydlová. „Všechno šťastně dopadlo. Jsou živi a zdrávi a vracejí se ke svým rodinám, s nimiž budou moci strávit Vánoce,“ dodala.

Premiérka už s námořníky telefonicky hovořila. „Ptala jsem se, jak se cítí. Říkali, že jsou zdraví a vše je v pořádku. Velice se těšili a děkovali,“ vylíčila.

Polská premiérka Beata Szydlová
Zdroj: Reuters

Výkupné? Polská vláda mlčí

Na otázku, zda za námořníky bylo zaplaceno výkupné, ministr zahraničí Witold Waszczykowski jen poděkoval nigerijským úřadům a rejdařství, protože „sehrály hlavní roli v kontaktech s únosci“.

Pět z 16 členů posádky polské nákladní lodi Szafir bylo uneseno koncem listopadu, a to včetně kapitána a tří dalších důstojníků. Zbytek posádky pod ochranou hlídkového člunu nigerijské pobřežní stráže doplul do přístavu a odtud do Polska.

Podle rejdařství loď přepadli ozbrojení piráti. V okamžiku útoku na polskou loď, plující pod kyperskou vlajkou, se polovina posádky zabarikádovala ve strojovně, kde vypnula motor. Když piráti zjistili, že s lodí neodplují, začali prohledávat kabiny, aby zajali rukojmí.

Oblast Guinejského zálivu u západních břehů Afriky patří po vodách v okolí Somálska na opačné straně kontinentu k regionům, kde námořní únosci útočí nejčastěji. Únosů však po roce 2011 ubylo v souvislosti s tím, že některé státy vyslaly na moře hlídkovací lodě a rejdařské společnosti začaly najímat k ostraze námořníků ozbrojené stráže.

Vydáno pod