Syrská opozice poprvé společně: Saúdové hostí klíčovou konferenci

Zatím nejambicióznější pokus sjednotit syrskou opozici - tak se mluví o schůzce v saúdskoarabském Rijádu, kde se sešli zástupci zhruba stovky politických a ozbrojených skupin stojících v opozici vůči prezidentu Bašáru Asadovi. Pozvánku nedostali radikálové z Islámského státu (IS) a fronty An-Nusrá, ale ani Kurdové, kteří bojují proti IS.

Vůbec poprvé se do jednání o ukončení skoro pětiletého konfliktu zapojí zástupci hlavních syrských povstaleckých skupin. Na konferenci, která by měla trvat dva dny, byly přizvány všechny formace „syrské umírněné opozice, všechny strany, proudy a etnické i náboženské skupiny působící v Sýrii i v cizině“, oznámil Rijád, který si přeje Asadův pád.

Na jednání dorazili členové skupin Džajš al-Islám, Ahrar al-Šam i dvacet zástupců Národní koalice sil revoluce a syrské opozice, která sídlí v Istanbulu a je považovaná za hlavní politickou sílu opozice. „Saúdská Arábie hraje v regionu klíčovou úlohu,“ řekl agentuře Reuters zástupce Svobodné syrské armády, který věří, že z konference skutečně „něco vyplyne“.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Kots

Saúdská Arábie chce poskytnout opozici zázemí, aby se dobrala společného stanoviska, s nímž pak bude moci vstoupit do případných rozhovorů s Damaškem. Toto setkání by se mělo uskutečnit do začátku nového roku - alespoň podle listopadové dohody diplomatů 17 zemí ve Vídni.

V dalším půlroce má následovat dohoda o příměří a přechodné vládě, která v Sýrii do 18 měsíců připraví volby. Podle člena syrské Národní koalice Sámira Našára to ale vůbec nebude snadné - někteří z účastníků jednání totiž nepožadují odstoupení Asada už během přechodného období.

  • Za Asadem stojí hlavně Írán a Rusko. Opozice, která působí v Sýrii a kterou Damašek toleruje, naopak zastává názor Damašku i Moskvy, podle nějž se o dalším Asadově osudu má rozhodnout ve volbách.
obrázek
Zdroj: ČT24

Vídeňských jednání se poprvé účastnily všechny státy, které mají vliv na účastníky syrského konfliktu. U jednacího stolu tak usedli zástupci jak Saúdské Arábie, tak Íránu, Ruska, USA a dalších zemí. Příští mezinárodní setkání by se mělo konat 18. prosince v New Yorku.

Rebelové se chovají jako žoldáci, prohlásil Asad

Podle Asada je syrský konflikt střetem vlády s rebely, které podporují různé regionální a mezinárodní mocnosti, jež chtějí změnit politický systém v Sýrii, aniž by se ptali samotných Syřanů.

„Když se bavíte s rebely, oni nemají vlastní zájmy, politické požadavky, jenom mají rádi peníze. Jsou jako žoldáci, většina plní zájmy jiných,“ prohlásil Asad v exkluzivním rozhovoru se zpravodajem ČT Michalem Kubalem.

Podle syrského prezidenta jsou ozbrojení povstalci útočící na jeho jednotky teroristé. „Když mluvíme o rebelech nebo militantech, kteří drží zbraně, aby útočili na syrský lid nebo syrskou armádu a ničili jakýkoli veřejný nebo soukromý majetek – tak to je terorismus. Neexistuje žádná jiná definice,“ konstatoval Asad s tím, že opozice je pouze politické hnutí mimo nebo uvnitř Sýrie.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.