Turecko přestalo posílat vojáky do Iráku. Nikdo vás nezval, zní z Bagdádu

Turecko zastavilo přesun dalších vojáků do Iráku, nebude ale stahovat ty, kteří už tam jsou. Irák přitom tvrdí, že Turecko posílá vojáky bez vědomí Bagdádu. Žádá jejich odchod. Turecko argumentuje tím, že se podílí na boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS) v podobě výcviku irácké armády a poskytování poradců.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu ujistil, že jeho země respektuje svrchovanost Iráku. Turečtí vojáci jsou na severu Iráku údajně proto, aby poskytli iráckým kolegům výcvik a vybavení. Irácká vláda však popírá, že Turky do své země, na jejímž severu působí turečtí separatističtí Kurdové, pozvala. Ministr obrany Chálid Ubajdí řekl, že se musejí stáhnout, a premiér Hajdar Abádí pohrozil, že se obrátí na Radu bezpečnosti OSN, pokud Turci neodejdou do 48 hodin. Teď irácký premiér také požádal NATO, aby přimělo svůj členský stát k okamžitému stažení ze severu Iráku. Telefonicky hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Přítomnost brání prezident Turecka i autonomního Kurdistánu

Řada států včetně Nizozemska, Francie a Německa v této oblasti cvičí tamní síly. I Turecko o to bylo požádáno. Turecké jednotky jsou tady, aby cvičily irácké síly proti terorismu.
Numan Kurtulmus
místopředseda turecké vlády

Turecký premiér Ahmet Davutoglu řekl, že by rád co nejdříve navštívil Bagdád, aby spor kolem kontingentu vyřešil. Turečtí vojáci jsou v Iráku kvůli obraně proti možnému útoku Islámského státu a všichni, kteří jejich přítomnost vysvětlují jinak, se zapojují do „svévolné provokace“, řekl Davutoglu.

Prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání v Irbílu prohlásil, že Turecko své vojáky do Iráku vyslalo po dohodě s Bagdádem. Turci podle této dohody měli pomoci připravit k boji o Mosul šíitské milice. Barzání prý bude ve středu v Ankaře a pokusí se tam napětí kolem tureckých vojáků zmírnit.

Turecko v pátek vyslalo k Mosulu sto padesát vojáků, kteří měli střídat ty, kteří tam sloužili před nimi. Kromě nich je tam také asi dvacet pět tureckých tanků. Turecko je nyní ve sporu i s Ruskem kvůli sestřelení letounu. Moskva pak bombarduje Turkmeny v Sýrii, které Turecko naopak podporuje. V plánu má umírněné rebely i cvičit a na severu země žádá zřídit takzvané bezpečné zóny. „Nebudeme mlčet k náletům na turkmenské hory. Jsme připraveni na jednání s Ruskem, ale nikdy si nic nenecháme diktovat,“ uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Turecko je navíc podle premiéra připravené uvalit sankce proti Rusku, pokud to bude nutné.

Boje o Ramádí
Zdroj: ČTK/AP/Osama Sami

Boj o Ramádí, test na osvobození Mosulu

V Iráku mezitím pokračují boje. Irácké armádě a jejím spojencům se podařilo vybojovat nad IS část iráckého města Ramádí, které má pod svou kontrolou IS od května. Znovudobytí čtvrti Tamím se považuje za významné vojenské vítězství po několika měsících ofenzivy. Boj o Ramádí, které je střediskem sunnitské provincie Anbár, se považuje za test pro připravované osvobození Mosulu.

V listopadu Irák oznámil dobytí města Sindžár na severu Iráku. Sice se to tehdy považovalo za mimořádný úspěch, protože IS ztratil hlavní zásobovací trasu mezi svou baštou v syrském městě Rakká a Mosulem, ukazuje se ale, že islamisté rychle zareagovali a otevřeli jižněji od původní trasy náhradní cestu. Radikálové ji prý s pomocí místních dělníků zpevnili štěrkem. I když se trasa poněkud prodloužila a mohla by ji v zimě poškodit voda, stačí na to, aby se mohly oddíly v Rakká a Mosulu zásobovat potravinami, pohonnými hmotami i zbraněmi.

Německo vstupuje do mise

Německo ve čtvrtek pošle do Turecka dvě průzkumná letadla typu Tornado a čtyřicet vojáků jako první část německé vojenské mise v rámci boje proti IS v Sýrii a v Iráku. Oznámilo to německé vojenské letectvo. 

Příslušníci 51. perutě Immelmann zamíří do Turecka z letecké základny Jagel v severním Německu na palubě airbusu A400M. Následovat je budou dvě z šesti tornad, která z turecké základny Inçirlik budou vzlétat k průzkumným operacím nad celým územím ovládaným IS.

Bundeswehr
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Německo při operaci, kterou schválila německá vláda a následně parlament, nasadí v Turecku až dvanáct set vojáků, tankovací letoun i vojenskou fregatu. Tornada mají ale provádět jen průzkumy, nikoli bombardovat vybrané cíle jako další země protiislamistické koalice.