Klička mezi zákony: Do židovských osad plynuly miliony z USA

Miliony z USA proudily do židovských osad (zdroj: ČT24)

Izraelský levicový list Haaretz odpálil diplomatickou bombu. Jeho několikaměsíční pátrání odhalilo mezeru v amerických a izraelských zákonech, která umožňuje přísun astronomických částek z Ameriky do židovských osad v Palestině. Zatímco linie zahraniční politiky USA rozšiřování osad kritizuje, podle novinářů do nich jen v letech 2009 až 2013 přiteklo 220 milionů dolarů z USA. O podrobnostech informoval blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó.

Významný levicový list Haaretz uvedl, že peníze putovaly do Izraele od zhruba 50 neziskových firem. Ty shromáždily peníze od soukromých dárců – a právě v tom je z americké strany problém.

Zámořské zákony totiž nedovolují, aby soukromí donátoři posílali peníze do zahraničí. Neziskové organizace ale tuto možnost mají. „Zároveň tito privátní dárci mohou tyto dary odepisovat ze svých daní, což znamená, že je tam poměrně silná nabídka pro takovéto soukromé dary,“ dodává Szántó.

Způsob převodu peněz se uzpůsobil také izraelským zákonům. Neziskový sektor je v zemi osvobozený od daní, takže peníze putovaly přes prostředníky přímo do osad, a to v plné výši.

Západní břeh Jordánu - protest proti izraelské operaci
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Shadi Hatem

Největší balík – třetina až polovina celkové sumy – putoval na bezpečnostní systémy, tedy ochranu židovských osad, čtvrtina peněz pak na vzdělávání a na náboženské školy. Zbytek zajistil financování komunitních projektů, zejména dětská hřiště či veřejné parky.

Bezpečnostní situace je na Západním břehu dál velmi špatná. I nadále totiž pokračuje vlna individuálních palestinských útoků na veřejnosti jako důsledek krize kolem statusu Chrámové hory v Jeruzalémě.

Bezpečnostní opatření jsou velmi rozsáhlá, nicméně jediné, co by mohlo zamezit dalším útokům, je zcela oddělit od sebe tyto komunity, což ale není možné. Zároveň by to velmi výrazně připomínalo systém, který známe z jihoafrického apartheidu. To je něco, co si izraelská politika ani veřejnost nechtějí představovat.
Jakub Szántó
Zpravodaj ČT