Syn tureckého prezidenta odmítl nařčení z obchodování s IS

Syn tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana popřel tvrzení Ruska, podle něhož je zapojen do obchodování s ropou těženou na území ovládaném Islámským státem (IS). Rusko tvrdí, že může poskytnout důkazy o tom, že s ropou obchodují Erdoganovi rodinní příslušníci, nejčastěji se hovoří o synu Bilalovi.

V rozhovoru s italským listem Corriere della Sera ale Bilal Erdogan tato obvinění vyvracel. „Máme úřady v Istanbulu. Neobchodujeme ve Středomoří, v Sýrii ani Iráku. IS je nepřítel naší země. Staví mou víru do špatného světla. Nepředstavují islám a já je nepokládám za muslimy,“ řekl listu Bilal Erdogan. Je jedním z prezidentových dětí, podniká v lodní dopravě a pod jeho kontrolu spadá prostřednictvím partnerství v jiných firmách několik ropných tankerů.

Bilal ale popřel, že se podílí na konkrétních aktivitách lodních přepravců. Jeho společnost prý má kontrakt na stavbu říčních tankerů pro ruského klienta, avšak provoz lodí nezajišťuje. Bilal také popřel, že ropu z území IS možná přepravuje jeho bratr Burak. „Má nákladní loď, ale ta nemůže být použita k přepravě ropy,“ řekl.

Z prodeje ropy z území spadajícího pod IS prý má zisk syrský prezident Bašár Asad. „Když budete sledovat ropu Islámského státu, dostanete se k Asadovi," řekl Bilal Erdogan. Damašek obvinil tureckou vládu, která prosazuje svržení Asada, že umožňuje radikálům pašovat ropu a vyvážet ji ze Sýrie. Toto obvinění pak ještě zvýraznilo Rusko.

Jeho vztahy k Ankaře se zhoršily, když v listopadu turecká armáda sestřelila ruské vojenské letadlo nad syrsko-tureckou hranicí. „To, co se stalo s tím letadlem, je nepříjemné, ale musíme se soustředit na skutečné problémy: na IS a na budoucnost Sýrie,“ řekl Bilal Erdogan.

Rusko přišlo s družicovými snímky kolon nákladních aut směřujících z oblastí IS do Turecka. Tamní média tvrdí, že do obchodování s ropu je zapojen Bilal a že Turecko sestřelilo ruské letadlo, aby ochránilo Erdoganův rodinný podnik s pašováním.