Chodorkovského obvinili v 17 let staré kauze vraždy

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij byl v nepřítomnosti obviněn z podílu na vraždě starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998. Miliardář, který se znelíbil Kremlu a žije ve Švýcarsku, ruským prokurátorům vzkázal, že se do jejich „frašky“ zapojit nehodlá.

Bývalý majitel obřího petrochemického koncernu Jukos strávil bezmála deset let v ruském vězení za údajné defraudace a krádeže. Nyní byl zařazen na seznam hledaných osob. Důvodem je podezření, že se před sedmnácti lety podílel na přípravě vraždy Vladimira Petuchova, starosty Něftějugansku. Petuchov se v roce 1998 dostal do sporu s vedením Jukosu, protože Chodorkovského firma údajně neplatila daně a městská pokladna v důsledku toho zela prázdnotou.

V červnu téhož roku byl Petuchov při cestě do práce zastřelen dávkou ze samopalu. Vražda se stala v den Chodorkovského narozenin. V případu byl na doživotí odsouzen bývalý šéf bezpečnostní služby Jukosu Alexej Pičugin a v nepřítomnosti ke stejnému trestu také spolumajitel firmy Jukos Leonid Něvzlin, který žije v Izraeli.

Letos v červnu ruský Vyšetřovací výbor oznámil, že vyšetřování Petuchovovy vraždy bylo obnoveno. Objevily se prý nové informace, podle nichž mohl být objednatelem smrti něftějuganského starosty Chodorkovskij. Podle dnešní zprávy vyšetřovatelů bylo po Chodorkovském vyhlášeno celostátní pátrání a bývalý magnát byl v nepřítomnosti obviněn a předvolán k výslechu.

Chodorkovskij se po propuštění z ruského vězení v prosinci 2013 uchýlil do Švýcarska, odkud občas pokračuje v kritice kremelského vedení. Jeho mluvčí Kulle Pispanenová novinářům řekla, že bývalý oligarcha se „frašky“ organizované ruskými vyšetřovateli účastnit nehodlá a s ruskou justicí spolupracovat nebude. Moskevský rozhlas mezitím oznámil, že v případu Petuchova byl v Moskvě vyslechnut Chodorkovského dvaaosmdesátiletý otec Boris.

Vydáno pod