Výpravu na Machu Picchu je teď možné podniknout i od počítače

Světoznámé Machu Picchu v Peru, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, láká svou ojedinělou architekturou a polohou turisty z celého světa. Odlehlá oblast teď ale bude mnohem přístupnější. Google totiž zpřístupnil návštěvu Machu Picchu ve virtuální podobě prostřednictvím aplikace Street View.

Město Inků zůstávalo světu několik století skryté, Google se ale přičinil o to, aby se teď na krkolomné stezky Machu Picchu dostal každý. Stačí mít připojení k internetu. Do peruánských hor vyslala společnost své lidi s příslušným vybavením, kteří prošli zbytky obydlí Inků všemi možnými cestičkami.

„Patnáct kamer vytváří 360stupňové panorama. Pouzdro kolem nich je chrání před poškozením a tlumí i záři slunce,“ přiblížil technik aplikace Google Street View Daniel Filip, který fotografování prováděl.

  • Skalní město Petra v Jordánsku
  • Safari v keňském národním parku Samburu
  • Bývalé vězení Nelsona Mandely na Robben Island
  • Výlez na skalní stěnu El Capitan v Yosemitském údolí v USA
  • Cesta přes poušť Liwa ve Spojených arabských emirátech

Machu Picchu se stalo největší turistickou atrakcí nejen v Peru, ale i v celé Jižní Americe. Ročně ho navštíví víc než milion lidí, je otázkou, jestli se tento nápor zmírní s přispěním Googlu.

„Google neustále pracuje na zlepšení, aby dokázal proniknout do co nejodlehlejších a důležitých oblastí světa a vytvořit to, co nazýváme dokonalou mapou,“ uvedla šéfka Googlu pro Kolumbii a Peru Susana Pabonová.

Poloha Inky izolovala i chránila

Sídlo pro svého vládce Inkové postavili v polovině 15. století na plošině  sevřené mezi dvěma horami v nadmořské výšce skoro dvou a půl kilometru. Své pojmenování nese po jednom z horských štítů. Neschůdné vrcholy obkroužené řekou Urubamba a propast pod nimi město izolovaly i chránily. Cesta pěšky z  města Cuzco vzdáleného 80 kilometrů trvala několik týdnů.

Google zpřístupnil Machu Picchu přes Street View (zdroj: ČT24)

Po pádu říše Inků toto osídlení zarůstalo  pět století. O jeho existenci v peruánských Andách věděli jen potomci domorodých indiánů. Pro svět ho objevil americký historik Hiram Bingham až v roce 1911, k ruinám ho dovedl jedenáctiletý kečuánský chlapec.