Německý soud poslal do vězení dva občany, kteří se v Sýrii přidali k IS

Na tři a čtyři roky poslal soud ve Wolfsburgu do vězení dva německé občany, kteří loni podstoupili výcvik od teroristické skupiny takzvaného Islámského státu a zapojili se do bojů v Iráku a v Sýrii. Oba se k činu přiznali. Jeden z odsouzených se dokonce chystal k sebevražednému útoku v Bagdádu.

Státní zástupce původně požadoval pro oba muže desetileté vězení, což je horní hranice pro členství v zahraniční teroristické organizaci. Soud ale přihlédl k úplnému doznání obou obviněných a udělil jim nižší tresty.

Oba muži před soudem přiznali, že patřili do skupiny několika desítek radikálních islamistů působící v dolnosaských městech Wolfsburg a Celle. Od duchovního, který ke skupině pravidelně promlouval, se nechali přesvědčit k cestě do Sýrie a k účasti v tamní občanské válce.

Do Sýrie odcestovali přes Turecko loni v květnu. Nyní sedmadvacetiletý Ayoub B. se následně přidal k ozbrojeným skupinám takzvaného Islámského státu (IS) a podílel se na bojích v Iráku. Šestadvacetiletý Ebrahim H. B. se přihlásil jako dobrovolník k sebevražednému atentátu v Bagdádu, nakonec ho však neuskutečnil.

Po třech měsících se však oba muži vrátili do Německa. U soudu vypověděli, že přišli o iluze o tom, jak vypadá boj, pro který je duchovní přesvědčil. Před IS prý utekli. Po příletu do Německa dvojici zadržela policie a od té doby byli ve vazbě.

Dva navrátilci ze Sýrie u německého soudu
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/DPA

Z Německa se přidalo k IS asi osm set lidí

Procesy s navrátilci z Iráku a Sýrie začaly v Německu loni na podzim. Zatím soudy poslaly do vězení zhruba desítku lidí. Podle německé kontrarozvědky se k IS přidalo zhruba osm set německých občanů.

Asi stovka z nich v bojích na Blízkém východě padla, třetina se jich vrátila do vlasti. Úřady považují navrátilce za nebezpečné, protože umějí zacházet se zbraněmi a navíc by mohli radikalizovat další mladé muslimy, kteří by mohli v lidech s bojovou zkušeností vidět hrdiny.