V prvním kole regionálních voleb ve Francii uspěli nacionalisté Marine Le Penové

Nacionalistická Národní fronta (FN) v čele s Marine Le Penovou zvítězila v prvním kole francouzských regionálních voleb. Konzervativní Republikáni bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho skončili na druhém místě, vládnoucí socialisté až na třetím. Hlavním volebním tématem byla migrační krize, s níž strana Le Penové v kombinaci s kritikou Evropské unie výrazně oslovila voliče již poněkolikáté.

Národní fronta získala podle konečných výsledků v prvním kole francouzských regionálních voleb 27,7 procenta hlasů, druzí Republikáni 26,6 a socialisté 23,1 procenta. Zelené a radikální levici volilo dohromady zhruba deset procent lidí. Zatímco FN vyhrála v šesti regionech, republikáni byli úspěšní ve čtyřech a levice ve třech.

Regionální volby ve Francii - 1. kolo
Zdroj: ČT24

„Francouzi už mají dost toho chodit od voleb k volbám,“ uvedla předsedkyně FN Marine Le Penová. Dostali podle ní naopak chuť vyzkoušet, jaké to bude s Národní frontou.

V některých regionech získala Národní fronta dokonce přes 40 procent hlasů. „Je to obrovský úspěch pro tuto stranu. Národní fronta v posledních dvou letech boduje, má silnou dynamiku, je na vzestupu,“ říká Lukáš Macek, ředitel dijonské sekce Pařížského institutu politických věd. Dodává, že za výsledkem stojí i nízká volební účast, která nacionalistům prospěla.

Tohle hlasování potvrdilo, co napovídaly předcházející volby a co si oficiální pozorovatelé nechtěli připustit. Národní fronta je beze sporu nejsilnější strana ve Francii.
Marine Le Penová

„Rezonovala témata, která s regionální politikou nemají vůbec nic společného – bezpečnost, uprchlická krize, teroristická hrozba. To jsou všechno věci, na které mají regionální rady pramalý vliv,“ vysvětluje zpravodaj ČT Petr Zavadil s tím, že obě FN i Republikáni se z voleb pokusili učinit referendum o nespokojenosti se socialistickou vládou.

Proti Národní frontě

Dvoukolový systém je pro FN nevýhodný. Zisk nejvyššího počtu hlasů v prvním kole totiž neznamená, že by její kandidáti automaticky zvítězili i v kole druhém. Voliči totiž často dají přednost umírněnému uchazeči a samy středové strany nezřídka stáhnou kandidáta z druhého kola jen proto, aby zabránily vítězství nacionalistů.

Na situaci už v tomto duchu zareagovali socialisté. Jejich šéf Jean-Christophe Cambadélis oznámil, že v regionech Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severu země a Provence-Alpes-Côte d'Azur na jihovýchodě stahuje kandidátní listiny. V těchto regionech drtivě zvítězily šéfka FN Marine Le Penová, respektive její neteř Marion Maréchalová-Le Penová.

Naopak Sarkozy už dříve vyloučil jakékoli „taktické aliance“ s Hollandeovými socialisty ve druhém kole a jeho taktiku schválilo úzké vedení strany. Ovšem několik osobností republikánů tuto strategii ihned kritizovalo, například bývalí premiéři Alain Juppé a Jean-Pierre Raffarin.

Druhé kolo důležitého hlasování se uskuteční v neděli. Jde o první volby po zásadní reformě regionů, která snížila jejich počet z 22 na 13 a zvýšila jejich pravomoci, především v oblasti ekonomického rozvoje, dopravy, územního plánovaní a školství. Zároveň se jedná o poslední volby před výběrem příštího francouzského prezidenta. Bitva o Elysejský palác se uskuteční v roce 2017.