Německo letos zaregistrovalo možná až 964 tisíc migrantů

Úřady v Německu od počátku roku zaregistrovaly 964 574 nově příchozích migrantů. DPA se odvolává na úřady jednotlivých spolkových zemí a podle agentury AFP informaci potvrdilo spolkové ministerstvo vnitra. Údaj ale nemusí být přesný, systém obsahuje i osoby, které byly zaregistrovány dvakrát na různých místech. Německý prezident Joachim Gauck zároveň kritizoval neochotu některých zemí Evropské unie přijímat uprchlíky. Podle předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze země Evropské unie neplní dohody přijaté k řešení uprchlické krize.

Gauck pochválil ochotu Němců pomáhat v uprchlické krizi a naopak kritizoval zdráhavost různých dalších zemí EU. „Chci uznat, jakou jsme právě my Němci v posledních měsících a týdnech prokázali ochotu přijímat uprchlíky,“ řekl Gauck.

„Ale vidíme, že ne všechny státy v Evropě postupují tak jako naše země, Švédsko a Rakousko,“ dodal. Německý prezident zároveň označil za povinnost pomoci s přijímáním uprchlíků zemím sousedícím se Sýrií.

Černohorský: Azylové řízení často trvá řadu měsíců. Na úřadu je 350 tisíc nevyřízených žádostí (zdroj: ČT24)

S poukazem na přerozdělování uprchlíků mezi země EU, jak ho prosazuje německá vláda, Gauck řekl, že lze „jen doufat, že v příštích měsících a týdnech budou z opatrných úvah opravdu konkrétní rozhodnutí“.

Gauck o tom hovořil před setkáním s králem Abdalláhem II. v Ammánu. Svou návštěvou Jordánska prý chce Gauck „ocenit i znamenitý výkon Jordánců, kteří přijetím zhruba 700 tisíc uprchlíků ukazují míru poskytování pomoci, jíž jsme my v Evropě ještě vzdáleni“.

Schulz: Konají se schůzky, slíbí se peníze, ale nikdo nic nedodrží

Kritika vůči zemím Evropské unie obecně zaznívá od předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, který poskytl rozhovor deníku Die Welt. „Bohužel tady vidíme stále stejný vzorec: Konají se vrcholné schůzky, přijmou se závěry a slíbí se peníze. A nakonec nikdo nic nedodrží a žádné peníze nepošle. To je nečestná hra a je třeba s ní co nejrychleji skoncovat,“ řekl Schulz. Apeloval na to, aby země uvedly co nejrychleji do praxe všechny evropské dohody přijaté v souvislosti s uprchlickou krizí.

Schulz zároveň vyzval členské státy osmadvacítky, aby dělaly víc pro řešení příčin současné migrační vlny přímo na Blízkém východě. „Každému je přece jasné, že nemůžeme vyřešit uprchlickou krizi, pokud konečně neodstraníme důvody, proč lidé utíkají,“ řekl Schulz.

Martin Schulz
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Evropské země mají podle předsedy europarlamentu dostatek peněz, aby mohly příčiny uprchlické krize řešit. „V roce 2016 klesnou příspěvky členských států do evropského rozpočtu o 9,4 miliardy eur (254 miliard korun), to znamená, že peníze tu jsou. A co dělají členské státy? Místo aby část těchto peněz použily například na péči o běžence v zemích sousedících se Sýrií, používají je ve svých národních rozpočtech,“ řekl Schulz. Negativně také ohodnotil stavbu zábran na hranicích. Škodí se tím EU a svůj účel podle něj ani neplní.

Za měsíc přišlo přes dvě stě tisíc lidí

Během listopadu německé úřady zaregistrovaly 206 101 žadatelů o azyl. Opět tak padl rekord z předchozího měsíce. Za celý loňský rok přitom německé úřady zaregistrovaly 238 676 běženců.

Nějaká odchylka tam může být. Už v minulosti ministerstvo vnitra přiznalo, že neví, jaký je přesně počet lidí, kteří sem letos přišli. Zřejmě ale není pravděpodobné, že by se to číslo nějak výrazně lišilo od reality.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Celkový počet registrovaných blížící se milionu nemusí být zcela přesný, protože se opírá o takzvaný EASY systém, na jehož základě se migranti přidělují jednotlivým spolkovým zemím. Systém však obsahuje i osoby, které byly zaregistrovány dvakrát na různých místech.

Zároveň stoupl počet nevyřízených žádostí o azyl. Zatímco do konce října Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) nerozhodl o 328 tisících žádostech, v listopadu toto číslo dosáhlo téměř 356 tisíc.