Damašek obvinil koalici z vůbec prvního náletu na Asadovy síly, ta to odmítá

Damašek tvrdí, že mezinárodní koalice udeřila na tábor syrské armády, a označil to za akt agrese. Při útoku v provincii Dajr az-Zaur měli přijít o život tři vojáci. Pokud by se informace Damašku potvrdila, šlo by o první případ, kdy koaliční letadla zasáhla pozice Asadových sil. Koalice ale vinu odmítá a podle nejmenovaného amerického zdroje za útokem nestojí USA, nýbrž Rusko.

Syrské ministerstvo zahraničí oznámilo, že k incidentu došlo v neděli večer. Letadla prý zaútočila na tábor devíti raketami. Úder si podle Damašku vyžádal tři mrtvé a 13 zraněných. Exilová skupina syrských ochránců lidských práv mluví dokonce o čtyřech mrtvých.

Damašek se obrátil na Radu bezpečnosti OSN

„Syrská arabská republika důrazně odsuzuje tento akt zjevné agrese ze strany koaličních sil vedených USA, které nestydatě porušují Chartu OSN,“ konstatovalo syrské ministerstvo zahraničí, které již vyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby přijala naléhavá opatření, jež by zabránila opakování podobných incidentů.

Nálety v Sýrii
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Mluvčí koalice Steve Warren ale jakoukoli vinu popírá. „Včera jsme neuskutečnili žádné nálety v této části Dajr az-Zaur. Nevidíme žádné důkazy,“ ohradil se Warren, jehož oslovila AFP. Poslední údery v této provincii se podle mluvčího odehrály 55 kilometrů od místa, kde měli být zabiti syrští vojáci.

Větší část východní provincie Dajr az-Zaur ovládá Islámský stát (IS), jehož pozice jsou častým terčem útoků. Pro IS je tato provincie důležitou spojnicí mezi jeho baštou v Rakká a pozicemi IS v Iráku. V Dajr az-Zauru jsou také ropná pole, tedy důležitý zdroj příjmů pro IS.

Od konce září zahájilo leteckou kampaň v Sýrii i Rusko. Moskva tvrdí, že bombarduje islamistické cíle, podle Západu ale její nálety míří i na pozice dalších povstalců, včetně těch Západem podporovaných. Rusové při náletech spolupracují se syrskou armádou a netají se, že podporují prezidenta Bašára Asada.

Vojenskou akci v Sýrii už posvětil také Londýn a Berlín

Mezinárodní koalice bombarduje v Sýrii radikály déle než rok. Po pařížských útocích, k nimž se přihlásil IS, nálety ještě zintenzivnila. Minulý týden odsouhlasil letecké údery také britský parlament a 1200 vojáků vyšle na Blízký východ rovněž Berlín.

Nezávisle na koalici bombarduje v Sýrii Rusko, které stojí za Asadovým režimem, zatímco Západ volá po prezidentově pádu.

Podle Asada koaliční letecké útoky Syřanům nepomáhají. „Od začátku té koalice se IS rozrostl a počet jeho rekrutů z celého světa narostl. Zatímco počínaje účastí Rusů v tom samém tzv. boji proti terorismu jsou IS, Al-Nusrá a další teroristické skupiny na ústupu. Taková je skutečnost, fakta vypovídají jasně,“ konstatoval syrský prezident, s nímž hovořil zpravodaj ČT Michal Kubal.

Moskva bere boj proti terorismu velmi vážně, zdůraznil Asad. Na rozdíl od koalice Rusové spolupracují se syrskou armádou, což je podle prezidenta klíčové. „Nemůžete zničit terorismus ze vzduchu, je to téměř nemožné,“ podotkl Asad.