Velké záplavy na severu Británie zastavily vlaky i dodávky proudu

Severozápad Velké Británie sužují záplavy vyvolané bouří Desmond. Desítky tisíc domácností jsou bez elektřiny a vlakové spoje z Londýna do Skotska vedoucí přes postiženou část země nejezdí. Uzavřeny jsou i některé silnice, úřady evakuovaly stovky lidí. „Scény z některých míst připomínají apokalypsu,“ popisuje spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Silnou bouři vyvolal příliv vlhkého vzduchu ze západního Atlantiku. Podle meteorologů se zformovala už nad Karibským mořem, postupovala na východ a zasáhla celou severní polovinu britských ostrovů. Odtud pak zamířila do oblasti tlakové níže u norského pobřeží.

Bouři Desmond provázely prudké nárazy větru a přívalový déšť – přes 35 cm vody za den. Vyžádala si jednu oběť a rozsáhlé materiální škody. Povodně naštěstí zasáhly řídce obydlenou oblast v okolí největšího britského národního parku Lake District. „Jinak by škody a přerušení provozu mohly být daleko větší,“ konstatuje Kytka.

„Momentálně zůstává v provozu asi 8 záchranných center, které v oblasti poskytují pomoc a přístřeší evakuovaným lidem. Uzavřeny zůstanou desítky škol,“ informuje. Zatímco v některých místech se začíná s úklidovými pracemi, jiná jsou stále zatopena. „Trať z Londýna do Glasgow zůstane přerušena nejméně do středy, v provozu jsou pouze vlaky, které do Skotska míří podél východního pobřeží,“ říká.

Severozápad Evropy zápolí s následky bouře (zdroj: ČT24)

Lidé ve zdevastovaných oblastech jsou rozčílení, protože stejně silná bouře a záplavy postihly zemi před deseti lety. Zavedená opatření se ukázala jako nedostatečná. „Protizáplavové bariéry, které podél říčních toků vznikly, v posledních dvou dnech vůbec neobstály,“ tlumočí rozhořčení obyvatelstva Kytka.

  • V příštích dnech očekávají meteorologové další silné srážky.
Vydáno pod