Při demonstraci v Řecku létaly zápalné lahve

Demonstranti v Aténách se střetli s policií, házeli zápalné lahve a podpalovali popelnice a automobily. Policisté proti nim použili slzný plyn, uvedla agentura AFP. Protesty se uskutečnily u příležitosti sedmého výročí policejní střelby, jejíž obětí se stal neozbrojený patnáctiletý mladík Alexis Grigoropulos.

Na protest proti policejnímu násilí se na centrálním náměstí Syntagma v neděli shromáždilo na tři tisíce lidí. Shromáždění bylo svoláno anarchisty. Řecké úřady tak kvůli možným násilnostem povolaly do služby až pět tisíc policistů.

Ke střetům nakonec došlo mezi policisty a řeckou mládeží, první byly zaznamenány už brzo ráno v aténské čtvrti Exarchia. Při potyčkách utrpěl lehké zranění portugalský turista, který byl zasažen kamenem do hlavy.

Letošním protestům předcházelo prohlášení Grigoropulosova přítele Nikose Romanose, který je ve vězení za ozbrojenou loupež. Ten vyzval anarchisty, aby vyhlásili válku státu a střední třídě. Tento měsíc nazval „černým prosincem“ plným „krve a ohně“.

Podobné protesty jako letos se odehrály v Aténách i během loňského výročí tragického incidentu. Při vlně násilností tehdy utrpělo zranění 12 policistů a zadrženo bylo více než dvě stě lidí.

Policista neuposlechl centrálu, za vraždu dostal doživotí

Zastřelený chlapec Alexis Grigoropulos patřil ke skupině asi třiceti mladých lidí, kteří 6. prosince 2008 házeli kamení a různé předměty na policejní vůz v aténské čtvrti Exarchia, kde byly podobné útoky na policisty velmi časté. Dva policisté, Epaminondas Korkoneas a Vasilios Saraliotis, kteří byli ve voze, vystoupili a jeden z nich podle vyjádření soudu neuposlechl pokyn centrály, aby nechal svou zbraň v klidové pozici a dvakrát vystřelil směrem k mládeži. Jedna z kulek chlapce smrtelně zasáhla.

Soud později odsoudil osmatřicetiletého policistu Korkonease za vraždu na doživotí. Druhý policista, dvaatřicetiletý Saraliotis, byl za spoluvinu odsouzen k deseti letům vězení.

Vydáno pod