Ve francouzských regionálních volbách vedou nacionalisté

V prvním kole regionálních francouzských voleb podle odhadů výsledků vede nacionalistická Národní fronta s 30,6 procenty, druzí jsou Republikáni exprezidenta Nicolase Sarkozyho s 27 procenty a až za nimi jsou socialisté s 22,7 procenty. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ifop-Fiducial před volebními místnostmi. Oficiální výsledky hlasování se čekají během noci a pondělí.

Šéfka Národní fronty Marine Le Penová po zveřejnění odhadů hovořila o „úžasném výsledku“, který potvrdil, že Národní fronta je „první stranou Francie“.

Marine Le Penová a její neteř Marion Maréchalová Le Penová podle odhadů získaly ve svých regionech dokonce více než 40 procent hlasů. Marine Le Penová si dělá naděje na velmi dobrý výsledek i v prezidentských volbách, které se budou konat v roce 2017.

Obě dvě Le Penové získaly 41, respektive 42 procent hlasů. Je to vůbec nejlepší výsledek kandidáta Národní fronty. Všichni si vedli dobře, protože v prvním kole zvítězili hned v šesti z třinácti nových regionů.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Francouzi hlasovali v prvním kole důležitých regionálních voleb. Jde o první volby po zásadní reformě regionů, která snížila jejich počet z 22 na 13 a zvýšila jejich pravomoci, především v oblasti ekonomického rozvoje, dopravy, územního plánovaní a školství.

Marine Le Penová
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Zároveň jde o první volby po teroristických útocích v Paříži. Tři týdny poté platí v zemi stále výjimečný stav a u hlasovacích místností především v metropoli panovala zvýšená bezpečnostní opatření. Odrazilo se to na předvolebních kampaní, které ale už před atentáty pracovala s tématy terorismu a imigrace.

„Nejenom Národní fronta, ale i hlavní opoziční konzervativní strana Republikáni vnutili regionální předvolební kampani zcela neregionální témata. Nejen boj proti terorismu, bezpečnostní opatření a imigrace, ale také nezaměstnanost. To jsou všechno oblasti, ve kterých má hlavní, ne-li výhradní slovo centrální pařížská vláda,“ zmínil zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Horizont ČT: Francouzské regionální volby ovládla otázka bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Zisk nacionalistů se očekával

Politologové očekávali, že volby přinesou výrazný zisk nacionalistické a protievropské Národní frontě (FN). Těží totiž jako podobně zaměřené strany všude v Evropě z obav z uprchlické krize.

Le Penové také nahrává zklamání mnohých voličů tradiční levice a pravice a jejich očekávaná menší účast. Francouzi v průzkumech sice ocenili reakci socialistického prezidenta Francoise Hollanda na bezpečnostní výzvy po nedávných atentátech, ale odsuzují levicovou vládu za to, že není s to zastavit zvyšování nezaměstnanosti. Minulý týden kabinet připustil, že měsíční nárůst počtu lidí bez práce byl v říjnu nejvyšší od roku 2013.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Klíčovou otázkou podle pozorovatelů je, zda ve druhém kole plánovaném na příští neděli socialisté odstoupí z volebního boje, aby Sarkozyho konzervativci mohli snáze porazit nacionalisty. Sarkozy nicméně vyloučil jakékoliv „taktické aliance“ s Hollandeovými socialisty. V uplynulých letech přitom středopravá opozice s vládními socialisty spolupracovala ve snaze zabránit Národní frontě v získání moci. FN sice zatím nemá zkušenosti z regionální exekutivy, ale v místních shromážděních se uměla prosadit, poznamenává francouzský list Le Figaro.

Analytici odhadovali, že většinu zbylých regionů by měla získat nová konzervativní strana Republikáni exprezidenta Nicolase Sarkozyho. Vládní socialisté, kteří dosud ovládali kromě jednoho všechny regiony, by se měli nyní spokojit jen s asi třemi. Hlasovací místnosti se začaly uzavírat v 18:00 hod., v některých obvodech bylo ale možné hlasovat až do 20:00 hod.