Syrská opozice vyklízí Homs a chystá další pokus o sjednocení

UDÁLOSTI: Jak vypadá Homs rok po dobytí centra? (zdroj: ČT24)

Jedno z největších syrských měst Homs se vrací plně pod kontrolu vládních sil. Syrská opozice začala naplňovat dohodu s vládou o svém stahování z poslední pozice, kterou v Homsu držela, do čtvrti Váir vzápětí začala proudit humanitární pomoc. Jedna ze syrských opozičních skupin současně oznámila, že v příštím týdnu se zástupci opozičních frakcí sejdou k dalšímu pokusu o sjednocení.

Syrská armáda déle než rok ostřelovala homskou čtvrť Váir, kterou po ofenzivě vládních sil jako jedinou udrželi povstalci. Nyní v souladu s dohodou uzavřenou mezi vládou a opozicí odcházejí, boje o čtvrť tak končí. Z Homsu má podle dohody odejít 3200 bojovníků protivládních sil, její součástí je také příměří, propuštění vězňů a navrácení státních institucí zpět do rukou režimu.

Podle guvernéra provincie Homs Talála Barazího už se ve čtvrti Váir nejenom nebojuje, ale především tam přichází humanitární pomoc. „Klid zbraní, který zavládl po uzavření dohody, umožnil mezinárodním organizacím ve spolupráci se syrským Červeným půlměsícem začít dopravovat do Váiru nejnaléhavěji potřebné potraviny a léky,“ řekl guvernér.

Syrská opozice však přes ztrátu Homsu chce znovu zesílit. Podle hnutí Islámská armáda – jedné ze skupin nejednotné opozice, která čelí na jedné straně vládním silám, na druhé straně radikálním organizacím Islámský stát a Fronta an-Nusrá – by měla proběhnout nová jednání o sjednocení opozice. Jednání má proběhnout příští týden v Rijádu.