Guvernéra neklidné jemenské provincie zabila bomba, hlásí se k ní IS

Při bombovém útoku, ke kterému se přihlásila organizace Islámský stát, zahynul guvernér jemenské provincie Aden. Nálož explodovala v rezidenční čtvrti Tavahí, když jí projížděla kolona guvernéra Džafara Saada.

Explozi, která spolu s Džafarem Saadem zabila také šest jeho bodyguardů, sice podle prvních zpráv způsobila raketa nebo granát, Islámský stát ale poté vydal prohlášení, podle kterého šlo o jeho bombu.

Přístavní město Aden se poté, co ho na šíitských povstalcích dobyla koalice vedená Saúdskou Arábií, stal sídlem mezinárodně uznávané jemenské vlády a prezidenta. Ti se v době, kdy sílilo šíitské povstání, uchýlili do exilu.

Ve městě ale podle místních lidí panuje stále chaos a v ulicích jsou vyzbrojení radikálové. Zmatku v Adenu podle agentury AP využívá především místní odnož radikální organizace Al-Káida. Útoky v zemi organizuje také Islámský stát, v říjnu jeho bojovníci zaútočili i na hotel, kde provizorně sídlí vláda.

Občanská válka v Jemenu si vyžádala nejméně 5400 obětí. Šíitské oddíly před rokem obsadily metropoli Saná a postupovaly pak dál na jih a západ státu. Ve prospěch prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího a jeho vlády ale letos vystoupila Saúdská Arábie spolu s dalšími zeměmi.