Vatikán poprvé umožní externí audit svého majetku

Vatikán oznámil, že si objednal první externí audit svého majetku. Jde prý o součást úsilí papeže Františka zajistit průhlednost hospodaření církve, kterou v posledních letech postihlo několik finančních skandálů.

Vatikán v letošním roce uvedl, že má na účtech 1,1 miliardy eur (téměř 30 miliard korun), které přitom nejsou zaneseny do účetní bilance. Zjistil to kardinál George Pell, který vede vatikánský sekretariát pro finanční otázky. Papež jej do této funkce jmenoval poté, co se začala množit podezření týkající se vatikánských financí. Podle Pella spravovala tyto peníze jednotlivá vatikánská oddělení, aniž to oznámila centrální účtárně.

O nový externí audit se teď podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho postará velká auditorská společnost PricewaterhouseCoopers a s prací začne okamžitě. Zaměří se na majetek, příjmy a výdaje.

Poslední vatikánský skandál se týkal údajné zpronevěry. Dva italští novináři Emiliano Fittipaldi a Gianluigi Nuzzi ve svých knihách napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy korun). Informace čerpali z dokumentů získaných z počítače hlavního auditora, který měl dohlížet na transparentnost hospodaření Vatikánu. Vatikánská prokuratura je spolu s dalšími třemi lidmi obžalovala.

Novinář žádal ukončení procesu, nebyla prý specifikována obžaloba

Soudní přelíčení začalo koncem listopadu. Nevoli ochránců lidských práv, novinářských organizací i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyvolala skutečnost, že jsou souzeni také oba novináři, kteří případy zpronevěry zveřejnili. Obžalovaným hrozí v případě odsouzení osm let vězení.

Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Tříčlenná soudní porota při prvním slyšení odmítla návrh jednoho z novinářů, Emiliana Fittipaldiho, aby bylo jeho stíhání zastaveno. Poukázal na to, že soud nespecifikoval, z čeho přesně je obžalován, a tudíž obhajoba nemá z čeho vycházet. Upozornil rovněž soud, že zveřejňování zpráv je chráněno italskou ústavou, stejně jako evropskými konvencemi a univerzálními deklaracemi o lidských právech.