Sebevražední útočníci v Čadu zabili 15 lidí

Čtveřice sebevražedných útočníků na ostrově v Čadském jezeře způsobila smrt 15 lidí. Dalších zhruba 130 osob utrpělo zranění, informovala agentura Reuters s odvoláním na čadskou státní televizi.

Sebevražední útočníci se odpálili na různých místech na trhu, který se koná každý týden na ostrově jménem Loulou Fou v Čadském jezeru. Původní informace agentury AFP nicméně hovořily o daleko větším počtu obětí, a to dvaceti sedmi. 

V oblasti už od listopadu platí kvůli útokům islamistů výjimečný stav. K nynějšímu útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale měli v minulosti na svědomí islamisté z hnutí Boko Haram, kteří do oblasti pronikají ze sousední Nigérie.

Organizace Boko Haram vznikla v roce 2002. Skupina se přihlásila k ideologii organizace Islámský stát, která bojuje hlavně v Sýrii a v Iráku, a na severovýchodě Nigérie vyhlásila vlastní chalífát. Podle organizace Amnesty International bylo jen od června při násilnostech připisovaných Boko Haram v Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru zabito nejméně 1600 lidí.

Vydáno pod