Saakašvili je v Gruzii cizincem. Současný prezident jej zbavil občanství

Prezident Giorgi Margvelašvili zbavil svého předchůdce gruzínského občanství. Odůvodnil to tím, že Michail Saakašvili přijal občanství Ukrajiny, kde působí jako gubernátor Oděsy. Ve své vlasti je bývalý prezident stíhán za údajné zneužití pravomocí.

Kyjev podle gruzínské ministryně spravedlnosti vyrozuměl Tbilisi o udělení občanství exprezidentovi až na konci října. Ministerstvo ve čtvrtek doporučilo zbavit Saakašviliho gruzínského občanství, protože zákony nedovolují Gruzíncům mít občanství dvojí.

„Prezident Margvelašvili na základě zákona o gruzínském občanství podepsal 4. prosince nařízení o ukončení občanství Michaila Saakašviliho v souvislosti s přijetím občanství jiného státu,“ oznámila prezidentská kancelář.

Saakašvili stál v čele státu v letech 2003 až 2013. Krátce před vypršením svého mandátu z důvodu obavy před pronásledováním emigroval do Spojených států. Po loňském svržení režimu prezidenta Viktora Janukovyče na Ukrajině se stal součástí nového prozápadního vedení země. Letos v květnu získal ukrajinské občanství a prezident Petro Porošenko, Saakašviliho spolužák ze studií v Kyjevě, jej učinil gubernátorem Oděské oblasti. 

Petro Porošeko jmenoval Michaila Saakašviliho oděským gubernátorem
Zdroj: Mykola Lazarenko/Reuters

V Gruzii čelí bývalý gruzínský prezident společně s mnoha svými spolupracovníky trestnímu stíhání za násilné potlačení demonstrací na tbiliské třídě Rustaveli v listopadu 2007 a za zneužití pravomoci. Saakašvili byl v těchto kauzách nejprve předpoláván pouze jako svědek, s vyšetřujícími orgány odmítl spolupracovat. Všechna obvinění označuje za snahu o politickou pomstu.

Saakašvili je znám tvrdým protiruským postojem, který v roce 2008 vyvrcholil konfliktem mezi Gruzií a Ruskem, známým jako válka v Jižní Osetii. Ruský prezident Vladimir Putin se od těch dob odmítá se Saakašvilim stýkat a jeho ukrajinské angažmá považuje za důkaz rusofobie nynějšího kyjevského vedení.

Vydáno pod