Německo schválilo zásah proti Islámskému státu, do Sýrie a Iráku pošle 1200 vojáků

Německo nasadí 1200 vojáků a vojenskou techniku do boje proti Islámskému státu (IS) v Sýrii a v Iráku. Misi schválil velkou většinou Spolkový sněm. Vojenský zásah proti teroristické organizaci je podle vládních poslanců nutný pro zajištění bezpečnosti Evropy. Opozice s ním nesouhlasí.

Německé jednotky by se neměly přímo podílet na bojových operacích, budou poskytovat podporu ostatním zemím bojujícím proti IS. Z turecké základny Incirlik by mělo startovat šest letounů typu Tornado. „Průzkumná letadla budou létat nad pozicemi Islámského státu v Sýrii a data budou předávat západním spojencům, kteří na tyto pozice budou útočit,“ vysvětluje zpravodaj ČT v Berlíně Václav Černohorský.

Mise, která čeká moji posádku v letadlech Tornado, je nebezpečná. Vždycky je tu riziko. Ale jsem hluboce přesvědčen, že jsme na misi dobře připravení.
Michael Krah
německý voják

Dalé bude nasazen jeden tankovací letoun, který bude zajišťovat palivo pro bombardéry ostatních zemí, a vojenská fregata Augsburg, která by měla asistovat francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle. Vojenská operace je omezena na jeden rok, v případě potřeby ji ale může Spolkový sněm prodloužit. Náklady na první rok mise by měly být zhruba 134 milionů eur (3,6 miliardy korun).

Pro vyslání vojáků v pátek hlasovalo 445 poslanců vládní konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), proti bylo 146 zástupců opoziční Levice a Zelených. „Někteří z poslanců vládních stran se zdrželi,“ dodává Černohorský.

Můžete si být jistí, že bomby shozené za poslední tři týdny na Sýrii zabily víc civilistů než barbarské útoky v Paříži. Shazování bomb je také teror a všechny země, které takovou válku vedou, soutěží s organizací Islámský stát o to, kdo je ve vraždění lepší.
Sahra Wagenknechtová
opoziční poslankyně Spolkového sněmu

„Po desítky let jsme ponechávali Blízký východ Spojeným státům, v posledních letech jsme ho nechávali jemu samému. Výsledkem jsou statisíce mrtvých,“ řekl předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen z vládní CDU kancléřky Merkelové. „Útoky v Paříži nás Evropany donutily přiznat si, že tento region neleží v sousedství Ameriky, ale v sousedství našem. Válka v Sýrii tak ohrožuje naši bezpečnost,“ dodal.

Pokud chtějí evropské země zajistit ochranu svých občanů před terorismem, musí podle Röttgena převzít odpovědnost a začít se na Blízkém východě angažovat. Vojenský zásah musí prý být součástí širší strategie, jejíž součástí bude i hledání politického řešení, jež by umožnilo ukončit občanskou válku v Sýrii.

Opozice varovala, že boj proti IS teroristickou hrozbu neodstraní. „Je lež, že tato mise oslabí IS. Po zkušenostech z Afghánistánu, Iráku a Libye víme, že bombardování problém s teroristy nevyřeší,“ uvedla předsedkyně poslanců Levice Sahra Wagenknechtová. „Eskalace násilí v Sýrii naopak ohrozí možnost konání rozhovorů o politickém řešení občanské války,“ zdůraznila.

Vydáno pod