Změny v americké armádě: Ženy už nově mohou i k elitním jednotkám

Americká armáda umožní ženám působit na všech pozicích včetně elitních bojových jednotek. Pentagon tuto změnu začne uplatňovat do měsíce. Dosud pro ženy platil zákaz nasazení na některých pozicích, které byly považovány za příliš náročné. Začlenění žen bude probíhat postupně a uvážlivě, souhlas s tímto krokem dali vedoucí představitelé většiny oddílů a armádních organizací.

Ženám dosud zůstávalo uzavřeno 220 000 pracovních pozic v profesionální americké armádě, což je deset procent všech míst.

„Nebudou žádné výjimky. To znamená, že pokud budou vyhovovat předpokladům a splní požadavky, budou od nynějška ženy moci pracovat pro armádu způsobem, kterým dříve nemohly,“ oznámil americký ministr obrany Ashton Carter. „Budou moci řídit tanky, střílet z minometů nebo vést pěšáky do boje.“

Nově se ženy budou moci ucházet o členství v elitních jednotkách, které jim dosud byly zapovězeny a k nimž patří speciální námořní, vzdušné a pozemní týmy amerického námořnictva (SEAL), jejichž příslušníci mimo jiné před čtyřmi lety v Pákistánu zlikvidovali šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Otevřeny pro ženy budou i veškeré pozice v bojových jednotkách námořní pěchoty Marine Corps, proti čemuž byl podle Cartera ze strany velení odpor. Některé pozice, jako je kulometčík, měly podle velitelů zůstat vyhrazeny mužům, což se však podle šéfa Pentagonu nestane. 

Hlavním odpůrcem působení žen v armádě byl šéf sboru náčelníků štábů Joseph Dunford, který doporučoval zachování části pozic u námořní pěchoty výhradně pro muže. Na dotazy novinářů, proč se neobjevil po boku Cartera při oznámení tak významného rozhodnutí, Dunford neodpověděl a pouze uvedl, že se bude podílet na uvádění ministrovy vůle do praxe.

Americká armáda v posledních třech letech rozšířila působení žen ve svých řadách a zkoumala možnosti úplného zrušení všech omezení v závislosti na pohlaví. Letos vůbec poprvé ženy dokončily například velmi náročný výcvik zvláštní jednotky rangerů.

Začátek úplného otevírání armády ženám zdůvodnil v roce 2013 tehdejší ministr obrany Leon Panetta faktem, že není důvod jim omezovat přístup k některým pozicím, když již dlouhodobě slouží i v zahraničních bojových misích. Ženy se například účastnily i bojů v Iráku a Afghánistánu, kde tvořily 12 procent příslušníků amerických jednotek. Dvě procenta amerických bojových ztrát představují právě ženy. 

Vydáno pod