Byli vrazi ze San Bernardina islámští teroristé? Farook si psal s extremisty

Dvojice střelců z kalifornského San Bernardina, kteří v sídle střediska sociálních služeb zabili 14 lidí a 21 zranili, měla k dispozici tisíce nábojů a na místě masakru zanechala tři bomby, které selhaly. Při domovní prohlídce objevila policie dalších 12 trubkových bomb a početnou munici. Američtí zpravodajci uvedli, že Syed Rizwan Farook byl na sociálních sítích v kontaktu s islámskými extremisty.

Doma měli dvanáct trubkových bomb, doma i v garáži. Měli i stovky nástrojů, z nichž se mnoho dalo použít k výrobě improvizovaných výbušných zařízení.
Jarrod Burguan
šéf policie v San Bernardinu

Oba pachatele policie při přestřelce zlikvidovala. Osmadvacetiletý Syed Rizwan Farook a jeho o rok mladší manželka Tashfeen Maliková vtrhli těžce ozbrojeni do budovy, kde bylo na vánoční besídce na 600 lidí. Podle policie měli kromě dvou samonabíjecích útočných pušek AR-15 a dvou pistolí u sebe 1500 nábojů. Na místě zanechali i tři spojené trubkové bomby, které chtěli odpálit na dálku, což se jim nepovedlo. Při domovní prohlídce pak policie našla dalších 12 bomb a 3000 nábojů, řekl šéf policie San Bernardina Jarrod Burguan. Policisté zadrželi ještě třetího člověka, není ale jasné, zda měl s případem něco společného.

Podle amerických zpravodajských služeb byl Farook prostřednictvím sociálních sítí v kontaktu s islámskými extremisty.

Pro FBI jde o mimořádný případ. Podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka je naprosto výjimečné, aby hromadná střelba měla víc než jednoho pachatele, a ještě výjimečnější je, aby tím druhým byla žena. Na jednu stranu může vše vypadat spontánně jako pracovní spor, na druhou stranu vše svědčí o tom, že byl útok pečlivě připraven.

Na fakt, že útočníci svůj čin plánovali, ukazuje jejich výzbroj i oblečení. Na sobě měli taktické oděvy, jaké používají bezpečnostní jednotky, není ale jasné, zda měli i neprůstřelné vesty. Všechny použité zbraně byly zakoupeny legálně v USA. Dvě ze zbraní koupil někdo, koho se vyšetřování masakru týká, zbylé dvě si pak pořídil někdo jiný, kdo předmětem vyšetřování není.

O situaci v San Bernardinu byl okamžitě informován americký prezident Barack Obama. V první reakci uvedl, že Spojené státy budou bezpečnější, jestliže budou zavedeny přísnější zákony týkající se držení zbraní. „Zatím nevíme, jaké byly motivy střelců, víme ale, že existují určité kroky, které můžeme učinit, aby byli Američané ve větším bezpečí,“ uvedl Obama. „Nikdy bychom si neměli myslet, že toto je něco, co se děje běžně, protože v jiných zemích se to tak často nestává,“ dodal.

Farook navštívil loni Saúdskou Arábii

Stanice CNN s odkazem na policejní zdroj informovala, že Farook byl přes telefon a internet v kontaktu s více než jedním člověkem podezřelým z teroristické činnosti. Podle saúdského velvyslanectví v USA navštívil loni v létě Saúdskou Arábii, kde z neznámých důvodů pobýval devět dní. Rijád ale nemá žádné záznamy, podle nichž by jeho žena byla občankou Saúdské Arábie.

Sám Farook se narodil v americkém Ilinois do pákistánské rodiny vyznávající islám. V jejich rodinném životě se mísily východní a západní hodnoty, ale byla převážně sekulární. Podle svého otce byl Farook silně nábožensky orientovaný.

Farookova partnerka, jejíž postoje se stejně jako Farookovy v poslední době údajně radikalizovaly, měla podle FBI pákistánský pas a do USA se dostala loni díky vízu vydávanému životním partnerům amerických občanů.

Podle známé jednoho z mužů zastřelených v sociálním centru, který byl Farookovým kolegou, měli oba muži před dvěma týdny vyhrocenou debatu o islámu. Farook prý muži řekl, že islám je mírumilovné náboženství a Američané mu nerozumějí.