První turecko-ruská schůzka po sestřelení letadla nic nepřinesla

Rusko ani Turecko si nepřejí eskalaci sporu, situace nicméně zůstává vážná. Po schůzce se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem to prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Oba politici se setkali v Bělehradě na okraj ministerské konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Šlo o první přímý rusko-turecký kontakt na vysoké úrovni po nedávném sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckou armádou.

Sestřelení letadla na syrsko-turecké hranici vztahy Moskvy a Ankary těžce poznamenalo. Rusko přesunulo na Blízký východ protiletadlové střely S-400 a v blízkosti syrských břehů operuje raketový křižník Moskva. Ruská vláda zavedla proti Turecku omezené sankce, které se týkají zejména turistiky, obchodu a dopravy.
Vztahy mezi Moskvou a Ankarou jsou na bodě mrazu

Lavrov po setkání prohlásil, že potvrdil neměnnost ruského názoru na okolnosti sestřelení letadla. Moskva je přesvědčena, že bombardér turecký vzdušný prostor nenarušil a že byl sestřelen nad syrským územím. „Setkal jsem se s šéfem turecké diplomacie po jeho naléhavé prosbě, ale nic nového jsem neuslyšel. Ministr potvrdil stanoviska, která zazněla v projevech tureckého prezidenta a premiéra. My jsme potvrdili svá hodnocení,“ prohlásil Lavrov.

Cavusoglu konstatoval, že jednání s Lavrovem bylo pozitivní a ukázalo, že Rusko ani Turecko si eskalaci sporu nepřejí. Situace nicméně zůstává vážná. „Bylo by nerealistické tvrdit, že první jednání problém vyřešilo,“ řekl tureckým novinářům. Krátce po schůzce s Lavrovem promluvil na plénu konference ministrů zahraničí OBSE. Prohlásil, že turecký útok na ruský bojový letoun z 24. listopadu nijak nesouvisí s „bojem Turecka proti společnému nepříteli, kterým je terorismus a seskupení Islámský stát“.

Cavusoglu rovněž komentoval situaci na Ukrajině a v této souvislosti prohlásil, že „Turecko prosazuje důsledné respektování nezávislosti Ukrajiny, její svrchovanosti a územní celistvosti včetně Krymu“.

Události, komentáře: Síla a slabosti Ruska (zdroj: ČT24)