Střelba na klinice znovu zesílila americkou debatu o potratech

V Coloradu stanul před soudem muž podezřelý z trojnásobné vraždy na klinice plánovaného rodičovství, která provádí i potraty. Přiznal, že je proti nim. Přesný motiv ale vyšetřovatelům neobjasnil. K útoku došlo v době, kdy se interrupce staly jedním z hlavních předvolebních témat a zabýval se jimi i americký Nejvyšší soud.

Ústav v Colorado Springs nabízí ženám možnost podstoupit potrat, poskytuje vyšetření při podezření na pohlavně přenosné choroby, vyšetření pro těhotné a další služby. Potraty jsou v Coloradu, podobně jako ve většině ostatních částí USA, kontroverzní záležitostí a klinika v Colorado Springs byla v minulosti terčem opakovaných protestů.

„Je skutečně znepokojivé slyšet nesnášenlivou rétoriku týkající se Planned Parenthood, žen, které k nám přicházejí, a doktorů,” říká prezidentka organizace Cecile Richardsová.

Aktivisté kliniku obvinili z prodeje orgánů plodů

Kliniku si vzala v červenci do hledáčku skupina bojující proti potratům a zveřejnila tajně natočené video, na němž bylo údajně vidět, jak zaměstnanci jednoho z ústavů jednají o prodeji orgánů potraceného plodu. Ústav to tehdy vyvrátil s tím, že orgány jsou určeny pro vědce a že za ně nežádá žádné nelegální poplatky.

Události: Interrupce jako ožehavé téma americké společnosti (zdroj: ČT24)

Potratové kliniky na úroveň zdravotnických zařízení?

Interrupce teď řeší i americký Nejvyšší soud. Zkoumá zákon z Texasu, který potratové kliniky staví na úroveň zdravotnických zařízení. „Státy mají legitimní vládní zájem chránit bezpečnost, zdraví a dobro žen, které procházejí zdravotním zákrokem,” říká texaský guvernér Gregg Abbott.

Právník a prezident organizace Texaské hodnoty Jonathan Saenz už za omezení potratů u Nejvyššího soudu jednou bojoval. Podle něj zákon nemá interrupce vymýtit, jen zkvalitnit péči. „Pokud Nejvyšší soud potvrdí tento zákon, uvidíte podobné zákony i jinde v USA. Od více žen uslyšíte: 'Měly bychom mít základní zdravotní a bezpečnostní standardy na potratových klinikách,'“ říká Saenz.

Ženy se uchylují k zoufalým řešením

Kvůli zákonu počet „potratových“ klinik v Texasu výrazně klesá. Podle zjištění Texaské univerzity se kvůli přísnějším podmínkám od začátku platnosti této normy v roce 2013 podstatně zvýšil počet žen, které se pokusily vyvolat si potrat samy ať už léky, alkoholem nebo fyzicky - úderem do břicha. Číslo se pohybuje mezi jedním a dvěma sty tisíci.

Nejvyšší soud o platnosti texaského zákona rozhodne na jaře – a zcela určitě tím téma výrazně vstoupí do předvolební kampaně.